Pavel Kopecký: Pirátské republiky

29. květen 2009

Na jedné internetové stránce je vtip filosofujícího kreslíře Vladimíra Jiránka, který zobrazuje natěšeného turistu, vítaného portýrem cestovní kanceláře Pirat Travel Agency. Zřízenec má dřevěnou nohu, pásku přes oko a exotické palmy na poutači v pozadí rostou do nebes. Prostory pro pirátství jsou skutečně nezměrné a bukanýři stále s námi. Když nikde jinde, tak je potkáváme právě v cestovkách, na silnicích všech tříd, ve stáncích s levnou středoproudou hudbu a s filmy (tam, kde lze zakoupit i pokoutně vypálené Piráty z Karibiku).

Kdo je to pirát? Jak ho ve veřejném prostoru spolehlivě poznat, teď, před volbami? Klasik v oboru se jmenuje Viktor Kožený a žije v tradičním doupěti námořních lupičů, v Nassau na Bahamách. Byť pochází z Čech, v nichž jeho nekonečné, v podstatě předvolební sliby nacházely podporu Klausovy vlády.

Kožený byl korzár, kapitán pionýrské kocábky "dob kožených a železných". Bez mrknutí oka vydělal na podvodném prodeji středoevropského námořního loďstva či na machinacích ropnými akciemi. To mu na stránkách západního tisku vyneslo přízvisko "pirát z Prahy". V až příliš drahé vlasti zase dostal - dle vzoru jednoho špionážního snímku - přezdívku "Viktor-Čistič".

Když se sejde víc Kožených, je to hned poznat. Radikální odpůrci krizí zpochybněného kapitalismu dávají černou známku Johna Silvera globálním firmám. Na mapách se i díky jejich působení znovu objevila bílá místa, stará poznámka kartografů "hic sunt leones" - "zde jsou lvi" - přesně sedí, nemá chybu v temném prostoru Afrického rohu.

V záři slunce a v centru mediální pozornosti se tu bezpečně vyhřívají dravci, kteří zneužili rozkladu somálského státu. Lačnost dala vzniknout (nikoliv jen studené) občanské válce a vstát novým bojovníkům. Zrodila nebývale silné ročníky moderních bukanýrů.

Z informací o grandiózních lupech, ať už jde o zmocnění se ukrajinských tanků nebo tisíců tun egyptské močoviny, se stalo vděčné téma. Když přičteme únosy - nedávno hrozily i několika slovenským turistům -, závratné výše výkupného, hrdinnou obranu britských důchodců metajících lehátka a tažení loďstev NATO, Ruska, Íránu, či Číny, máme tu mediální stálici.

Přemáhat jí může výhradně "proradnost" bruselských úředníků, kteří "ohrožují naši suverenitu", případně neutuchající arabsko-izraelský konflikt. Flibustýrství je prostě takový Fantomas či Ferda Mravenec - špinavá práce všeho druhu. Moderní oceánské lupičství je téma neprůstřelně výhodné. Sdělovací prostředky mají svou výživnou potravu z kraje smrtelné podvýživy, transportní firmy svádějí na pirátství ztrátu zpronevěřeného zboží, obchodníci vzestup marží.

Peking jím "zdůvodňuje" své ozbrojence u břehů černého kontinentu, který pozvolna kolonizuje. Ambiciózní Evropskou unii zase "donutilo" odstartovat Atalantu, první vlastní námořní operaci.

My, obyčejní občané, ostrovy uprostřed proudu, si aspoň můžeme hezky platonicky připomínat romantiku plaveb pod pirátskou vlajkou po sedmi mořích. Z Čech až na Bahamy. Skoro to vypadá, že nebýt faktické Pirátské republiky Somálsko, museli bychom si takový zhroucený stát vymyslet.

Autor je politolog

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.