Pavel Drábek a Ondřej Kyas: Nissenův korál. Mystický příběh o zhoubné touze po moři

4. duben 2023

Hlavním hrdinou příběhu, který se odehrává v zapadlém koutě na Haliči na počátku 20. století, je podivínský obchodník se vzácnými korály Nissen Picenik. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Nissen Picenik (Petr Štěpán), Jeva (Romana Julinová), Czaczka (Ondřej Jiráček), Berl (Pavel Vacek), Šimon (Zdeněk Lambor), Marja (Petra Králová), Eufemia (Simona Peková), Komrover (Tomáš David), Jadlovker (Vojtěch Johaník), Benjamin Broczyner z Březinky (Luděk Randár), Timon Semjonovič Gurič (Zdeněk Julina), Štefan Lakatoš (Pavel Leicman), Kurtizána; Sousedka (Katarína Mikulová), Chodec (Vojtěch Johaník), Rybářka; Matka; Cestující 1 (Sylva Vespalcová), Komediant; Cestující 3 (Lubomír Stárek) a další
Dramaturgie: Hana Hložková
Zvukový mistr: Lukáš Dolejší
Režie: Hana Mikolášková
Natočeno: 2016
V Brně natočila Tvůrčí skupina Drama a literatura.

Muž je pohlcen krásou tajemných červených bytostí z moře a uměním stvořit z nich ty nejkrásnější šperky. Ve své malé dílně zaměstnává manželku a několik pomocnic, které korály třídí a opravují. Picenik je pak obřadně prodává váženým zákazníkům. Nejen on věří, že pravé korály na krku své nositelky přináší štěstí a zdraví. Celý život tráví doma v Progrodách, anebo na trhu v nedalekých Sučkách. Když se jedenkrát vydá na výlet do Oděsy a uvidí nejen přístav, ale i kus moře, nedychtí už po ničem jiném, než se vydat lodí na oceán. A pro toto volání z hlubin lidského srdce se rozhodne udělat vše, i kdyby ho to mělo stát cenu nejvyšší.

Původní rozhlasová hra, kterou autoři zaměřili na téma bezbřehé touhy a osudové volby, byla volně inspirována povídkou Leviatan od Josepha Rotha. Metafyzický rozměr je vložen nejvíce do písňových vstupů a scénické hudby. Hra se však odehrává v historickém čase, který je vystižen v dialozích jednajících postav a prostřednictvím konkrétních míst. Dobové reálie obsažené v textu zobrazují bídu v zanedbané části habsburského soustátí, jež společně s falešnou propagandou cynických agentů lodních společností vede obyvatele k masovému exodu do Ameriky. Fakt, že lidé prodávají svá obydlí a sami odjíždí, anebo vysílají na cestu do neznáma své dcery a syny, aniž by tušili, že jim připravují mnohdy krutou budoucnost, je sice vedlejší, ale velmi silnou linkou Nissenova korálu.

Pavel Drábek, Ondřej Kyas

Zvukově a hudebně opulentní dílo obsadila režisérka Hana Mikolášková převážně členy souboru Městského divadla Zlín. V titulní roli, která je z poloviny zpívaná, se před mikrofonem představí člen Městského divadla Brno Petr Štěpán.

autor: Hana Hložková
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.