Patti Smith a Jiří Suchý nadchli máničky i punkery; galerie se chystají na hlavní sezónu; Jan Svěrák je podle Hospodářských novin režisérský kouzelník

18. srpen 2014

Dva deníky se vracejí k víkendovému Trutnoff Open Air festivalu. Jak píšou Mladá fronta Dnes a Právo, hudební přehlídku ovládla Patti Smith.

„Její set měl zvláštní atmosféru. Slova o šamance či charismatické osobnosti se ukázala být beze zbytku pravdivá. Nepředváděla běžný koncert, ona prostě čarovala. Stála na pódiu malá a nicotná proti mase publika a přesto ho dokázala svým krákoravým hlasem uhranout,“ konstatuje v Právu redaktor Jan Šída.

Podle Mladé fronty Dnes nejméně dva koncertní bloky z letošního 30. festivalu v Trutnově vejdou do dějin. Bezesporu nejočekávanějším a nejlepším zahraničním vystoupením byl právě koncert americké textařky, básnířky a zpěvačky Patti Smith.

Z domácích interpretů pak deník vypichuje Jiřího Suchého s hostem Evou Pilarovou. O pozvání zakladatele divadla Semafor se organizátoři festivalu snažili osm let. „Potvrdilo se, že Suchý je legenda bez ohledu na věk nebo subkulturní zařazení posluchačů - Pramínek vlasů zpívali jedním sborem staří, mladí, máničky i punkeři. Je otázka, zda by něco takového mohlo být možné na jiném festivalu,“ uzavírá Ondřej Bezr v Mladé frontě Dnes.

Stejný list pak ještě přináší rozhovor s Patti Smith. Jak přiznává, je velký fanoušek opery. Má ráda například Wagnera, Pucciniho nebo Verdiho a vždy se těší na nová provedení velkých operních děl.

Fotogalerii z festivalu najdete na poslední straně Lidových novin.

Nadcházející hudební sezóna bude letos intenzivní, odhadují Lidové noviny. Nová alba vydají třeba Lenka Dusilová nebo Markéta Irglová. Chybět nebude ani záznam akce z pražské Archy nazvané Pocta českému undergroudu. Na jednom ze dvou DVD disků bude i poslední vystoupení Ivana Martina Jirouse.

Mladá fronta Dnes upozorňuje na pět zásadních výstav, které v hlavni sezóně představí osobnosti českého umění. V říjnu oslaví své devadesátiny významný sochař a malíř Karel Malich. Jeho kresby, grafiky a plastiky budou k vidění v Muzeu výtvarných umění.

Hlouběji do minulosti se v polovině října vydá Západočeská galerie v Plzni. Výstava díla všestranného umělce Josefa Váchala ponese příznačný název: Napsal, vyryl, vytiskl a svázal. Zato Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou na podzim nabídne výběr z umění Tibetu, které se nachází v českých sbírkách.

Hlazení po srsti. To je titulek z Hospodářských novin, které hodnotí nový český film Tři bratři. Jak deník píše, diváci se chtějí bavit a tuto potřebu jim režisérský kouzelník Jan Svěrák splní vrchovatě. „Pohádková koláž citlivě a inteligentně vnímá cílové publikum - menší děti - jako energetický středobod každé rodiny. S dětmi je potřeba si hrát, a inspirovat je tak ke hře vlastní, bavit je, ale také nenápadně vychovávat a vzdělávat. Toto ´učitelské´ zadání výsostně naplňuje scénář Zdeňka Svěráka, který je chytře (a přitom složitě) konstruovaný jako hra s tím, co víme a nevíme,“ chválí Alena Prokopová z Hospodářských novin.

autor: mvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.