Pařížská inspirace

30. srpen 2004

Poslední srpnový víkend doslova lákal k výletům. Kdo se rozjel do Jindřichova Hradce v jižních Čechách nemohl litovat. Kromě prohlídky tamního hradu a zámku, která ve třech trasách jistě uspokojí i ty nejnáročnější, mohl v galerii na II. nádvoří zhlédnout právě otevřenou výstavu obrazů Miloslava Troupa nazvanou Pařížská inspirace.

Miloslav Troup se narodil 30. června 1917 v Hořovicích. Vystudoval státní grafickou školu a poté Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v ateliéru prof. Jaroslava Bendy v Praze. V letech 1945 - 1947 získal stipendium francouzské vlády a studoval v Paříži u profesorů Brianchona a Desnoyera na École des Beaux Arts a École des Arts décoratifs, od roku 1947 pak ve Francii působil jako samostatný umělec. Svá díla vystavoval se skupinou Peintres d'aujour d'hui a Jeune École de Paris. V roce 1950 se vrátil do Československa, kde pracoval jako člen Svazu československých výtvarných umělců. Zemřel 22. února 1993 v Praze.

Paříž kolem šesté večer (olej, 1948)

Tvorba Miloslava Troupa zahrnuje oblast volné malby a grafiky a především knižní ilustrace. Ilustroval více než 160 titulů. Prosadil se rovněž v oboru užitého umění - vytvořil návrhy pro vitráže do olova umístěné v Praze, Olomouci, Pitíně, Ostravě, Martině a Češticích u Volyně. Tapiserie podle jeho návrhů byly utkány pro Alšovu jihočeskou galerii v Hluboké nad Vltavou a pro reprezentační sály Staroměstské radnice v Praze. Zabýval se také propagační grafikou. Samostatně vystavoval doma i v zahraničí a za svou tvorbu získal řadu ocenění. Bližší informace u umělci najdete zde.

Výstavu Pařížská inspirace můžete v Jindřichově Hradci navštívit do konce září každý den mimo pondělí od 10.00 do 16.30 hod.

autor: dw
Spustit audio