Pär Lagerkvist: Trpaslík (10 dílů)

9. červenec 2017

Nenávidí všechny a všechno, nikdy nepochybuje o své výjimečnosti, neštítí se ničeho. Boris Rösner v roli muže, který žije na italském renesančním dvoře a který si kvůli malému vzrůstu zažil mnoho ústrků. Myšlenkově podnětná a místy až šokující četba na pokračování z románu švédského spisovatele on-line k poslechu do soboty 15. července 2017.

Pär Lagerkvist (1891-1974) patří mezi ústřední autory poválečné švédské literatury. Pocházel z nábožensky velmi přísné rodiny a výchova v něm zanechala patrné stopy. I když se s náboženstvím poměrně brzy rozešel, nikdy ho nepřestaly zajímat metafyzické otázky a také převážnou část tvorby věnuje hledání nadčasových duchovních hodnot.

Ve 40. letech píše román Trpaslík z prostředí italského renesančního dvora. Titulní postavou je muž malého vzrůstu. Zažil kvůli tomu mnoho ústrků a zesměšňování a žije proto nenávistí. U dvora má výlučné postavení, kterého postupně využívá k získávání moci nad lidmi, k ničení jejich životů.

Trpaslík je ztělesněním zla a nihilismu (je zároveň alegorií na zlo hitlerovské, román vyšel r.1944), ale nutno dodat, že spisovatel v tomto textu (podobně jako v dalších) považuje zlo za součást každé bytosti. Trpaslík je extrémním případem, kdy získalo zlo vrch, ovšem sám autor říká, že člověk je zčásti dobrý a zčásti zlý a jde jen o to, která z poloh převáží. 

Četbu na pokračování jsme v premiéře vysílali v roce 1990, od té doby nebyla uvedena.

Účinkuje: Boris Rösner

Překlad: Radko Kejzlar
Připravil a režii má: Pavel Linhart

Natočeno v roce 1989.

Spustit audio