Paolo Bacigalupi: Lovec tamaryšků. Vladimír Čech ve sci-fi povídce amerického spisovatele

11. září 2020

Lolo – kde jiní odpadli, on vydržel. Mýcení tamaryšků vysávajících vodu, nejcennější zdroj doby, je tvrdá práce, ale Lolo ví, jak na to. Navíc za práci získává i vodní bonus. Bez něj by s Annie jen těžko mohli hospodařit. Ale lze v takových podmínkách vydržet věčně? Sci-fi povídku amerického spisovatele čte Vladimír Čech. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání. 

Účinkuje: Vladimír Čech
Připravila: Dana Tučková
Překlad: Richard Podaný
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno: v roce 2012

Kalifornie a její přednostní právo, přítel Trevis a jeho odchod na sever, garďácké vrtulníky hledající ilegální čerpadla. A to vše jen pro jedinou věc. Vodu. I Lolo má své tajemství. Podaří se mu uchránit to málo štěstí co mu zbylo?

Čtenářům žánru sci-fi není americký spisovatel Paolo Bacigalupi neznámý. Především jeho povídky s futuristickými vizemi týkajícími se budoucnosti naší civilizace jsou velmi oblíbené a získaly i řadu ocenění. Výrazná je například sbírka Čerpadlo 6 a zvláštní pozornost upoutala i románová prvotina Dívka na klíček. Bacigalupi za ni získal mimo jiné cenu Hugo a Nebula za nejlepší román.

Paolo Bacigalupi (1972, Colorado) vystudoval čínský jazyk a zaujetí asijskou kulturou je v jeho díle patrné. Cesta ke kariéře spisovatele se rodila postupně. Po škole začínal jako konsultant obchodních firem a živil se tvorbou webových stránek. Později přesedlal na novinařinu, kde nalezl dostatek prostoru k vlastnímu psaní. 

autoři: Dana Tučková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio