Palác u Karlova mostu ukrývá barokní taneční sál i rokokově upravené salony

15. březen 2019

Upoutá mohutným a bohatě zdobeným portálem, Colloredo-Mansfeldský palác nedaleko Karlova mostu v Praze ale nemusíte obdivovat jen z ulice. Historické interiéry, například barokní taneční sál s nástropní freskou nebo salon s červenými hedvábnými tapetami a rokokovými kachlovými kamny, jsou zpřístupněné veřejnosti.

Jedním z největších lákadel historických interiérů v Colloredo-Mansfeldském paláci je barokní taneční sál. „Uvádí se, že v 19. století se tady sešla řada osobností našeho národního obrození. Sál nese hlavní stropní fresku, která se většinou v literatuře uvádí jako shromáždění bohů. Spíše jde ale o oslavení tehdejšího císaře Karla VI., který je zde zpodobněn jako Zeus, kterému přinášejí nad hlavou korunu jeho andělé,“ popisuje Marie Foltýnová, kurátorka sbírky veřejné plastiky Galerie hlavního města Prahy.

Nástropní freska v tanečním sále

Nástropní fresku vytvořili v první polovině 18. století dva italští malíři. Od té doby ji nikdo nerestauroval. „Kvadraturista Giovanni Battista Zeist, tedy malíř architektury, připravil pro božské postavy scénu. Hlavním malířem pak byl Giovanni Pietro Scotti. Zaprášení fresky a to, že na ni nikdo dosud nesáhl, nám zase ale zakonzervovalo její finální úpravu italskými malíři. Už po dokončení fresky totiž do mokré omítky tu a tam dokončovali povrchové tónování křídovými pastely, kterými zdůraznili určité lesky tváře, případně bělma očí. Řekla bych, že je to v přehledu středoevropské nástropní malby výjimečné,“ vysvětluje moje průvodkyně.

Modrý strop a nábytek ve stylu funkcionalismu. V tomto pokoji žil a tvořil Jaroslav Ježek

Modrý pokoj

Až budete příště procházet Kaprovou ulicí nedaleko Staroměstského náměstí v Praze, povšimněte si domu s číslem popisným 45. V bytě v prvním patře bydlel známý hudební skladatel Jaroslav Ježek. S rodiči a se sestrou se sem nastěhoval na začátku 20. let minulého století. V jednom z pokojů žil a tvořil do roku 1939, kdy s Janem Werichem emigroval do Spojených států.

Zpřístupněné jsou také dlouhé chodby, které možná sloužily jako obrazárna. „Colloredo-Mansfeld měl velkou sbírku obrazů, která byla se změnou majitele, kdy palác získali Auerspergové, odvezena. Neexistují písemné prameny o tom, kde přesně ta obrazárna byla, protože chodby vidíme po rokokové úpravě, kdy došlo k pokrytí stěn textilní tapetou,“ vysvětluje Marie Foltýnová.

V jedné z místností si všímám, že zatímco na jedné stráně hedvábné textilní tapety září, na druhé jsou začernělé. „Je to dobový doklad o tom, že se tady topilo. Rokoková kachlová kamna zde návštěvník může ještě vidět. Tapety se začernily, když při větším výskytu sazí, jak se říká, bouchla kamna,“ objasňuje mi moje průvodkyně.
Nábytek během prohlídky historických interiérů neuvidíte. Existují ale fotografie, které zachycují, jak vypadal. „Místnosti, kterými jsme prošly, sloužily k zábavám. Některé z nich byly zřízeny jako salony pro pití kávy, jiné byly specializované na hru v karty. Mohl zde také stávat biliár.“

Taneční sál

Třetí patro Colloredo-Mansfeldského paláce je už upraveno moderně. Galerie hlavního města Prahy tady pořádá výstavy současného umění. „Myslím si, že pokud si návštěvník projde historickou část, kde vidí výsledky uměleckého snažení a tvůrčího vzepětí těch minulých epoch, nijak mu to nebrání prožít současné umění. Může ho naopak prožít o to intenzivněji a porovnat postupy minulých staletí a zobrazovací a vizuální metody současného umění,“ dodává na závěr Marie Foltýnová.

PRAKTICKÉ INFORMACE
Otevírací doba: úterý až neděle od 10.00 do 18.00 hodin
v zimních měsících 1. 11. 2018 – 31. 3. 2019 od 10.00 do 16.00 hodin
Vstupné: se vstupenkou do Colloredo-Mansfeldského paláce zdarma, vstupenka do Colloredo-Mansfeldského paláce stojí 60 Kč, snížené vstupné činí 30 Kč
Cesta: Palác se nachází na Starém Městě pražském, v blízkosti Karlova mostu.
Další informace: V Colloredo-Mansfeldském paláci se konají lektorské prohlídky historických interiérů. Nejbližší z nich je naplánovaná na 23. 3. a 13. 4. 2019 od 14 hodin. Lektorský příplatek činí 20 Kč, pro studenty a seniory 15 Kč. Skupina nad pět osob si může termín prohlídky domluvit individuálně.

autor: Kristýna Dolejšová
Spustit audio