Osudy Zdenky Kratochvílové, zakládající členky Fialkovy Pantomimy

4. říjen 2019

Zdenka Kratochvílová patří mezi nejvýraznější osobností české pantomimy. Na jevišti se do vzpomínek diváků zapsala humorem, živostí i křehkou interpretací svých postav. Poslechněte si její Osudy.

Narodila se 14. listopadu roku 1936 v Praze. Vystudovala taneční konzervatoř (obor novodobý tanec). V tomto období také došlo k osudovému setkání s dalšími mladými umělci v čele s L. Fialkou a společně s ostatními spolužáky z ročníku se stala členkou pantomimické skupiny Ladislava Fialky. Své první představení Námořníci předvedli na nádvoří pražského Klementina v roce 1956. Po Fialkově návratu z vojny stála skupina společně s herci, jako byl Jiří Suchý, Jiří Srnec, Richard Weber nebo Ivan Vyskočil, u začátků Divadla Na Zábradlí. Fialkova pantomimická skupina tady našla svoji domovskou scénu, kde mohla růst a rozvíjet se.

Zdenka Kratochvílová

Úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat – zaujali diváky třeba na mezinárodním pantomimickém festivalu v Západním Berlíně nebo v Londýně. S pantomimou hostovalo divadlo například v Německu, Severní a Jižní Americe, Anglii, dokonce dostalo až do Indie.

Zdenka Kratochvílová byla součástí největší a nejslavnější éry Pantomimy Na Zábradlí a zároveň byla jednou z nejvýraznějších a nezapomenutelných osobností. Ztvárnila například Tanečnici v inscenaci Kdyby tisíc klarinetů, křehkou a zároveň rozvernou Colombinu a tajemnou Dolores. Byla také „Ona“ v Devíti kloboucích na Prahu. V rozhlasovém pořadu na své kolegy vzpomíná a nevynechá ani vzpomínky na Ljubu Hermanovou.

Zdenka Kratochvílová jako klaun Animuk

Zdenka Kratochvílová a Ladislav Fialka se v roce 1969 vzali, ale manželství dlouho nevydrželo. Po rozvodu tanečnice odešla ze Zábradlí. V roce 1973 byla přizvána ke spolupráci na nově vznikajícím představení. Bylo určeno dětskému divákovi, což byla v její kariéře zcela nová zkušenost. Tehdy vznikla postavička klauna Animuka, kterého charakterizovaly zrzavé vlasy, zelený klobouček a červený nos. Na jeviště obvykle přicházel s nůší a kufrem. Klaun Animuk Zdenky Kratochvílové vystupoval a bavil děti třináct let v divadelním sále Domu dětské knihy Albatros na Perštýně.

Nové divadýlko, které režisérsky vedla Lída Engelová a ve kterém Zdenka Kratochvílová účinkovala s Miroslavem Nohýnkem a Ladislavem Mrkvičkou, dostalo název Kapesní divadlo, podle pařížského Théatre de Poche slavného mima Marcela Marceaua. Veselý a rozpustilý klaun Animuk a jeho protějšek, vážný a nehybný Anikrok bavili děti nejen v tehdejším Československu, ale i na četných zahraničních zájezdech. Kapesní divadlo, které existovalo až do roku 1987, také uvedlo celovečerní inscenaci pro dospělé Šatna na pláži. Zde Kratochvílová vedle hry s rekvizitou a kostýmem bohatě uplatnila i originální pohybové metamorfózy.

Od roku 1974 byla pedagožkou hudebně dramatického oddělení Pražské konzervatoře, později působila i na DAMU, na Katedře autorské tvorby a pedagogiky a spolupracovala i jako choreografka na řadě činoherních inscenací doma i v zahraničí.

Připravila: Marie Poláková
Technická spolupráce: Jiří Benák

autor: Marie Poláková
Spustit audio