Osudy Zdeňka Zavřela

30. září 2013

Pro pojetí profese současného děkana Fakulty architektury Českého vysokého učení je asi nejtypičtější jeho věta „Zajímá mne kultura prostoru“. Kudy vedly jeho životní i pracovní cesty poslouchala Jana Špačková.

To je asi nejtypičtější věta pro pojetí profese současného děkana Fakulty architektury Českého vysokého učení.

Ing. arch. Zdeněk Zavřel se narodil v roce 1943 a vyrostl v Bubenči na Praze 6. Vysokoškolské vzdělání získal na stavební fakultě ČVUT v oboru architektura a urbanismus. V roce 1975 pracoval v kanceláři SIAL v Liberci ve skupině mladých architektů „školka“, kde byl mj. jedním z autorů „Nové české boudy na Sněžce“.

V roce 1978 emigroval do Nizozemí, kde začínal ve známé kanceláři van den Broek & Bakema v Rotterdamu. V roce 1983 zde získal titul na Fakuteit Bouwkunde TU Delft v holandském Haagu.

Od roku 1985 ve vlastní kanceláři v Rotterdamu navrhl a postavil celou řadu bytových a školských staveb v různých holandských městech. Mezi stěžejní realizované práce patří České centrum v Rue Bonaparte v Paříži, Správa plavební cesty a Správa silničního okruhu Amsterdam, Nizozemská ambasáda a rezidence v Accře (Ghana).

Od roku 1990 úzce spolupracoval s Obcí architektů jako sekretář CSAF, nadace českých architektů v zahraničí. V roce 1993 organizoval mj. v Praze Sympozium bytové výstavby v Nizozemí, zasloužil se o vypsání ceny J. Krejcara a účastnil se řady dalších akcí a projektů.

V roce 2005 byl vyzván k účasti ve volbě děkana Fakulty architektury v Praze, od roku 2006 v této funkci působí. Na fakultě významně přispěl ke zřízení studijního směru "Průmyslový design". Je členem Vědecké rady ČVUT a Vědecko-umělecké rady STU v Bratislavě.


Připravila: Jana ŠpačkováTechnická spolupráce: Petr Janečka

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio