Osudy Zdeňka Lukeše. Rozhlasové vzpomínání architekta, historika architektury a pedagoga

26. leden 2024

Historik architektury a pedagog Zdeněk Lukeš o sobě může mluvit jako o šťastném člověku, protože jeho život je naplněn krásnými zážitky z dětství, láskyplným vztahem k rodičům i jeho současné rodině, k práci. Poslechněte si jeho Osudy!

Technická spolupráce: Ladislav Čurda
Připravila: Lenka Kopecká
Premiéra: 22. 1. 2024

Už jako kluk toužil Zdeněk Lukeš po umění a vzor měl ve svých rodičích. Fascinovaly ho domy, sochy, obrazy. Zájem o architekturu a rozhodnutí se jí věnovat byly tedy logickým vyústěním. Protagonista rozhlasového pořadu má navíc schopnost popularizovat. Umí vyprávět, psát o architektuře a osobnostech 20. století.

Smysluplná práce historika, architekta a poutavého vypravěče se odráží nejen v knihách, článcích a výstavách, ale i v pedagogické činnosti. Od 90. let působí na Pražském hradě, nejdříve v kulturní a posléze památkové sekci.

Je rád, že může kombinovat více zájmů a odhalovat tajemství některých domů a významných architektů. V Osudech mluví ale nejen o architektuře – dozvíme se něco také o oblíbené hudbě Lukešova dospívání, o letech svobodných i normalizačních, o zajímavých setkáních po Sametové revoluci a mnohém dalším.

autor: Lenka Kopecká
Spustit audio

Související