Osudy Karla Šafáře

11. březen 2013

Životní příběh malíře a grafika Karla Šafáře představí nová pětidílná řada cyklu Osudy na stanici Český rozhlas Vltava.

Šafářův autorský rukopis je dobře známý všem příznivcům výtvarného umění, ať už se jedná o jeho rozvlněné pražské scenérie, díla s přírodní tematikou, ženské akty nebo portréty nejrůznějších klaunů a pierotů.

Karel Šafář se narodil 28. května 1938 v Rychnově nad Kněžnou. Vyrůstal ale na vesnici, v Lupenici a v Pokraticích. Ve dvou letech onemocněl dětskou obrnou a její následky ho poznamenaly na celý život. Přesto ale nepřijal roli handicapovaného outsidera. Postupně se naučil chodit a se zápalem kreslil a maloval.

Prvním krokem k vysněnému cíli byl zápis na vyšší školu uměleckého průmyslu v Praze. Největší vliv na něj ale měla pozdější studia v ateliéru knižní ilustrace u profesora Karla Svolinského a následný roční pobyt v Indii, na univerzitě v Benáresu.

V současnosti Karel Šafář žije a tvoří část roku ve svém žižkovském ateliéru a v létě uprostřed jihočeské přírody na chalupě v Mračově u Blatné. Letos v květnu oslaví už své pětasedmdesáté narozeniny.

Pořad Osudy věnovaný Karlu Šafářovi si na vlnách Českého rozhlasu Vltava můžete naladit v době od 11. do 15. března 2013.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.