Osudy Heleny Shooner-Schmausové

19. únor 2015

Vyprávění pravnučky Františka Křižíka, výtvarnice, která prožila velkou část svého života v Kanadě a v roce 1989 se vrátila do Bechyně.

Dvoudílné Osudy poslouchejte na Vltavě od 19. února 2015 vždy v 11:30. Po odvysílání se jednotlivé díly četby objeví také na stránce Hry a literatura.


Narodila se v Praze 12. března 1938. Jejím pradědečkem byl slavný vynálezce František Křižík. V roce 1965 ukončila studia na pražské VŠUP a začala se věnovat šperkařství. Její šperky vzbuzovaly velký zájem na výstavách v mnoha zemích světa – v Kanadě, Francii, Itálii, Velké Británii, Švédsku.

Se svým manželem Huguesem Shoonerem se odstěhovala do jeho bydliště v Kanadě a žila tam až do jeho smrti v roce 1990. Poté se vrátila do Čech. V Kanadě tvořila především plastiky a malbu na keramiku. Za své dílo získala mnohá ocenění, její betlém je vystaven v Oratoriu sv. Josefa v Montrealu. Nyní žije a pracuje v rodinné vile v Bechyni a intenzivně se věnuje charitativní práci.


Připravila: Hana Soukupová

autor: Hana Soukupová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.