Osudy Daniela Špičky

29. únor 2016

Rozhlasové vzpomínky architekta, designéra a hudebníka.

Poslouchejte na Vltavě od 29. února 2016 vždy v 11:30. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví v jednom článku také na stránce Hry a literatura.


V rozhlasových vzpomínkách se můžete setkat s osobností architekta, designéra a hudebníka Daniela Špičky, (nar. 5. února 1939), absolventa Fakulty architektury a pozemního stavitelství ČVUT v Praze. V 60. letech minulého století byl hlavním architektem interiérů československých letišť. Později se věnoval navrhování rodinných domů, projektoval a realizoval interiéry na československých zastupitelských úřadech v Západním Berlíně a v Bělehradě, na Universitě Karlově atd.

Počátkem 70. let působil jako vývojový architekt v Bytové tvorbě - získal řadu ocenění na výstavách nábytku. V letech 1973-1989 zvolil Daniel Špička svobodné povolání architekta a návrháře - práce na návrzích interiérů pro památkové objekty, restaurace, veřejné prostory a kanceláře, design nábytku, studie a projekty rodinných domů, zahrad a rekonstrukcí památkových objektů (hrad Rabštejn nad Střelou, děkanství Mikulov, Zbiroh aj.), návrhy a realizace výstav a muzejních exposic v Československu i v zahraničí.

Od roku 1988 spolupracoval se Světovým památkovým fondem v New Yorku. (Tato spolupráce vedla až k zařazení Lednicko-valtického areálu do seznamu památek UNESCO).

Vedle architektury se Daniel Špička intenzívně věnuje hudbě, založil a 15 let působil jako hudebník a umělecký vedoucí souboru renesanční hudby Renesex.


Připravila: Eva OciskováTechnická spolupráce: Miloš Kot

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Eva Ocisková
Spustit audio