Oscar Wilde: Bezvýznamná žena

21. prosinec 2019

Bezvýznamnou ženu napsal Oscar Wilde na požádání ředitele londýnského divadla Haymarket. Nová hra měla navázat na úspěch předchozí Wildeovy komedie Vějíř lady Windermerové. Stejně jako u dalších autorových her z této doby leží v základu Bezvýznamné ženy nevyjasněné tajemství v minulosti postav. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Mluvte s každou ženou, jakoby kdybyste ji miloval, a s každým mužem, jako kdybyste se nudil. Až skončí vaše první sezóna, budete mít pověst člověka s dokonalým společenským taktem.“
Oscar Wilde

Jeden z mnoha duchaplných bonmotů, které Oscar Wilde napsal hlavnímu mužskému hrdinovi své komedie Bezvýznamná žena lordu Illingworthovi.

I když je tento sžíravý ironik za svou přezíravost k citům ostatních lidí na konci hry odsouzen, přesto cítíme, že je projekcí samotného autora a že často pronáší Wildeovy názory a postřehy.

Logo

Oslnivý aristokrat a cynik Lord Illingworth zjistí, že mladý muž, kterého právě zaměstnal jako svého tajemníka, je ve skutečnosti jeho syn. Po letech se Illingworth znovu potkává s mladíkovou matkou a dochází mezi nimi k opožděnému zúčtování.

Osoby a obsazení:Lord Illingworth (Viktor Preiss), Sir John Pontecraft (Svatopluk Beneš), Pan Ketlick, poslanec (Petr Kostka), Gerald Arbuthnot (Pavel Chalupa), Lady Hunstantonová (Viola Zinková), Lady Karolína Pontecraftová (Jaroslava Adamová), Paní Allonbyová (Gabriela Vránová), Slečna Ester Worsleyová (Petra Špalková), Paní Arbuthnotová (Dana Syslová), vypravěč (Josef Červinka), Francis, sluha (Tomáš Racek) a Alice, komorná (Jana Zímová)

Autor: Oscar Wilde
Překlad: Jiří Zdeněk Novák
Rozhlasová úprava: Josef Hlavnička
Dramaturgie: Jarmila Konrádová
Režie: Markéta Jahodová

Natočeno v roce 1998.

Spustit audio