Oldřich Daněk: Bitva na Moravském poli. Rozhlasová rekonstrukce slavné bitvy

28. září 2020

Známý dramatik Oldřich Daněk často hledal náměty ke svým hrám v české historii. Jeden z pohledů do minulosti nabízí i ve hře Bitva na Moravském poli z roku 1979. Rozhlasovou adaptaci poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Rozhlasová úprava: Svatava Morávková
Osoby a obsazení: Král Václav (Jan Zvoník), notář (Leopold Franc), těžký jezdec (Jaroslav Dufek), lehký jezdec (Stanislav Zindulka), Milotův jezdec (Jaroslav Kuneš), písař (Miroslav Donutil), kuchař (Stanislav Tříska), německý rytíř (Vladimír Krátký), Bertold z Emmerbergu (Pavel Kunert), Záviš z Falkenštejna (Jiří Tomek), Přemysl Otakar II. (Josef Karlík) a hlas (Eva Řehořová)
Dramaturgie: Jiří Hubička
Hudba: Karel Cón
Režie: Pavel Hradil
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 1988

Klíčová událost našich dějin dostala podobu několika dialogů, v nichž se setkává král Václav II., syn Přemysla Otakara II., s několika účastníky bitvy na Moravském poli. Z jejich mnohdy protichůdných výpovědí se snaží sestavit pravdivý obraz prohrané bitvy. Sledujeme defilé charakterů a přístupů a rafinovaným a přitom přehledným způsobem před námi vyvstává obraz krvavé řeže, jejíž přesný průběh není do dnešních dní znám.

Oldřich Daněk ve své hře použil některé z motivů ze svého románu Král bez přílby, ve kterém zpracoval život krále Václava II. Původně divadelní hru upravila dramaturgyně Svatava Morávková pro režiséra Pavla Hradila, který ji natočil v roce 1988 v brněnském studiu.

autoři: Jiří Hubička , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.