OD Kotva slaví 45 let. Poslechněte si reportáž o historii i architektuře této výjimečné stavby

10. únor 2020

Dnes je to přesně 45 let od otevření největšího obchodního domu v zemích tehdejšího východního bloku – Kotvy architektů Věry a Vladimíra Machoninových na Náměstí Republiky v Praze (10. února 1975). Historii i architektuře výjimečné stavby se věnoval jeden z dílů seriálu Mozaiky, ve kterém jsme s historikem architektury Petrem Klímou mapovali minulost i současnost architektonicky pozoruhodných obchodních domů v Praze.

Všechny epizody

Zaměřili jsme se na architektonický a společenský význam těchto staveb: Palác Olympic a Baťův dům služeb (20. léta), Palác ARA a Bílá labuť (30. léta) a Dům módy a Dům potravin (30. léta). Nechybí ani trojice Kotva, Máj, Družba a Dům bytové kultury.

Obchodní dům Kotva je od loňského jara definitivně kulturní památkou a její současný majitel, Pražská správa nemovitostí miliardáře Václava Skaly, chystá jeho generální opravu. Rekonstrukce v hodnotě v řádu miliard korun by měla podle předchozích informací začít letos, ovšem vlastník Kotvy na dotazy Českého rozhlasu Vltava odpověděl pouze, že „přípravy rekonstrukce jsou časově velmi náročné, proto se dané může prodloužit.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.