Obtížné hledání životních jistot

29. květen 2003

Rád bych zajásal: nový televizní snímek Na psí knížku patří k tomu nejlepšímu, co v posledních letech na Kavčích horách vzniklo. A to navzdory tomu, že začínající scénáristka Sabina Remundová si zvolila téma i hrdiny zdánlivě zcela odlehlé, problémy lidí na samém prahu stárnutí, lidí často nezakotvených a plácajících se v obtížné existenční situaci. Navzdory tomu, že jako režiséra, u něhož se navíc chtěla přiučit režijní profesi, si nezvolila někoho věkově spřízněného, ale naopak jednoho z nestorů, Františka Filipa.

Sabina Remundová prokázala mimořádný charakterizační talent: každou z postav obdařila plně uvěřitelnými rysy, které nesetrvávají u několika přímočarých tahů, nýbrž jemně modelují výsledný portrét, rozehraný do nejpodrobnějších odstínů. Má mimořádnou schopnost napsat navenek snad banální, avšak s rozpoložením a ustrojením dané postavy pevně srostlé rozmluvy (aniž by podlehla svodům jakkoli okouzlujícího tlachání), které ani na okamžik nezadrhnou, které plynou uvolněně, které vypovídají o svém mluvčím a současně pomáhají utvářet místy posmutnělé, melancholické, místy humorné zápletky.

Autorka nezkoumá, proč svou Jarmilu napsala právě takovou, jakou je, odkud povstala její vpravdě andělská povaha, díky níž nesezdána vydrží se sobeckým partnerem (a jeho věčně hudrající matkou). Nechává ji, aby procházela nejrůznějšími zatěžkávacími zkouškami, a dívá se, jak si přitom počíná, zaznamenává reakce okolí, vybarvuje další a další plošky její osobnosti. Jen mimochodem se dozvídáme, že vychovala čtyři děti, které jsou z příběhu vytěsněny, odsunuty do epizodního postavení, že pečovala o invalidního manžela, než zemřel, že život se s ní nikdy nemazlil.

Na psí knížku je smutná komedie, jíž vévodí Iva Janžurová a Eva Holubová

Hlavní roli ztvárňuje Iva Janžurová, která se úspěšně přehrála do stárnoucích hrdinek, jimž vtiskla nenuceně maminkovskou ustaranost. Neméně působiví jsou Jiří Lábus či Stella Zázvorková, ovšem skutečně rovnocennou partnerkou se jí stává Eva Holubová, která se blýskla postavou zhýčkané, nudící se ženy, která Jarmilu přiměje k nebývalému povyražení. Nic bližšího prozrazovat nebudu, ale mohu každého ujistit, že tak brilantně rozehrané trapasy jsme již dlouho neviděli.

autor: Jan Jaroš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.