O sborníku Naše normalizace

16. listopad 2011

"V mých očích zůstává normalizace dobou nadprůměrně oplzlou, v níž se ukázalo, jaké jsou následky, když k úspěšné kariéře a uhájení klidu stačí jen schopnost papouškovat hovadiny," píše ve své úvaze, která je součástí sborníku Naše normalizace spisovatel Lubomír Martínek, který v roce 1979 emigroval do Francie.

Kniha, vydaná společností Člověk v tísni, vznikla jako doprovodný materiál k filmům o československých dějinách promítaných během listopadu v rámci Měsíce filmu na školách, který je součástí projektu Příběhy bezpráví. Nejedná se o učebnici, ale o vzpomínky 33 osobností, které se vůči totalitnímu režimu kriticky vymezovaly a uhájily si svou sebeúctu. Sborník je tak významným dokumentem, který pomůže oživit naši slábnoucí paměť.

Ivana Myšková o smyslu tohoto konání mluvila s redaktorem Rádio Česko, nositelem Ceny Ferdinanda Peroutky za rok 2007, který se podílí např. na cyklu Příběhy 20. stol., a se zakladatelem a ředitelem vzdělávacího programu Jeden svět na školách i ředitelem projektu Příběhy bezpráví Karlem Strachotou.

autor: Ivana Myšková
Spustit audio