O rituálech smrti v duchu japonských manga komiksů. Letní Letná představuje francouzský Compagnie 100 Issues

13. srpen 2021

Poprvé v České republice vystoupí francouzský novocirkusový soubor Compagnie 100 Issues. Na festival Letní Letná přiváží inscenaci Don't Feed the Alligators, směsici akrobacie, bojového umění i estetiky bollywoodu.

Francouzský novocirkusový soubor Compagnie 100 Issues v inscenaci Don't Feed the Alligators s humorem zpochybňuje náš vztah k pohřbům, mýtům a vytváří nový začátek. Od 13. srpna bude k vidění na pražském mezinárodním festivalu nového cirkusu Letní Letná, který v Letenských sadech potrvá až do 31. srpna. V šapitó ušitém na míru Compagnie 100 Issues se s režisérem inscenace Don't Feed the Alligators – Lorcou Renouxem – bavila Veronika Štefanová. Zajímalo ji, co se skrývá pod názvem inscenace.

„Je to metafora, kterou odkazujeme k lidskému pokušení riskovat nebo hazardovat se životem, tedy balancovat na tenké hraně mezi životem a smrtí. Zároveň tímto názvem představení připomínáme tradiční cirkusovou estetiku, tolik spjatou s divokými zvířaty a bláhovou touhou člověka si je podmanit, zkrotit je. V naší inscenaci samozřejmě žádní aligátoři nejsou. Jsme soubor nového nebo současného cirkusu, chcete-li. Zajímají nás současné inscenační postupy s tím, že k tradici chováme respekt. V případě inscenace Don't Feed the Alligators spolupracuji jako režisér s mladou generací umělců, se kterými jsme se rozhodli pojednat o smrti, což je silné téma prostoupeno celou lidskou existencí.“

Spustit audio

Související