Ředitel Letní Letné Jiří Turek: Přivézt hvězdy je snadné, lepší je někoho objevit. To bych ještě někdy rád zažil

17. srpen 2020

Dechberoucí artistické kousky ve vzduchu i na laně, divadelní improvizace, dětská představení i večerní koncerty – to je synonymum konce léta na pražské Letné. Festival Letní Letná se letos od 18. srpna koná ve zkrácené verzi, za níž v roli ředitele zodpovídá Jiří Turek. Do Vizitky ho pozvala Veronika Štefanová.

Každý srpen se Jiří Turek stěhuje do maringotky na pražské Letné, aby dohlížel na nový ročník Letní Letné, největší novocirkusový festival v České republice. Právě nový cirkus, pohybové divadlo, pantomima a maringotky jsou jeho celoživotní láska: maringotky sbírá – vlastní dokonce i jednu vzácnou s loukoťovými koly –, zbylým aktivitám se věnuje od 80. let. „Odmala jsem lezl po stromech a na základní škole jsme měli skvělou tělocvikářku, která nás učila gymnastiku,“ vzpomíná Jiří Turek ve Vizitce. „Na střední škole mě pak kamarádka přitáhla k modernímu tanci. Dělal jsem step, ale vedle se konaly kurzy pantomimy a já zjistil, že to mě naplňuje daleko víc než moderní tanec.“

Jiří Turek před rodinným domem

Z lekcí pantomimy vedla cesta do umělecké skupiny B. B. Duc, se kterou okusil divadelní festivaly, a začátkem devadesátých let stál u zrodu festivalu Kašparův kolínský memoriál, kam začal zvát dnešní špičky v oboru nového cirkusu. Klíčovou inspiraci si Jiří Turek přivezl z festivalu ve Francii, kde poprvé na vlastní oči viděl nejrůznější možnosti pouličního divadla. Do malého středočeského města tak díky Turkovi a spřátelené skupině umělců napojené na Ctibora Turbu či Borise Hybnera jezdily jen za cesťák a diety ještě neobjevené hvězdy, které po zahraničním vzoru obsazovaly místní synagogu, staré lázně anebo Kmochův ostrov.

Zájem přišel s Wear It Like a Crown

Jedním z vystupujících byl v roce 1996 i americký artista Daniel Gulko, jenž dnes patří mezi největší jména v oboru. Jiří Turek se s ním na začátku 90. let seznámil na Staroměstském náměstí. „K lampě si tam připevnil popruh a chodil po něm, žongloval, zamotal se do kravaty, zkrátka bavil chumel lidí, kteří se kolem něj shlukli,“ vzpomíná na třicet let staré setkání.

Čtěte také

Do Kolína si ovšem Jiří Turek nemohl dovolit přivézt žádné větší představení, a tak se rozhodl, že další Gulkovu show zorganizuje v Praze. „Pak jsem si řekl, že by byla škoda neudělat k tomu celý malý festival. Přidal jsem tedy dětská představení a pozval pár českých souborů. Festival na Letné skončil v neděli a ve čtvrtek začal festival v Kolíně, kde Gulko odehrál svůj site-specific projekt. Takhle se kolínské bienále prolínalo s Letnou, až kolínské akci začala upadat pozornost, a tak jsem se začal věnovat výhradně Letné,“ popisuje kořeny slavné pražské přehlídky spadající do roku 2004.

Zázemí festivalu tehdy tvořily dva stany a pár osobních automobilů, během šestnácti let se ovšem Letní Letná vyšvihla mezi důležité novocirkusové zastávky, kam se soubory rády vrací. Jak Jiří Turek dodal, na festivalu oceňují možnost odehrát třeba i patnáct představení. Letošní ročník je ovlivněný pandemií koronaviru. Mezi hosty zkrácené týdenní přehlídky budou soubory ze Španělska a Francie, k očekáváným představením ovšem patří i hodinový kousek Buďme spolu, což je historicky první spolupráce českých seskupení La Putyka a Loosers Cirque Company.

Čtěte také

Nový cirkus a pohybové divadlo Jiřího Turka stále baví, chuť do přípravy dalších ročníků mu tak, jak ve Vizitce řekl, dokáže pokazit jen přidružená administrativa. Velkou vzpruhou je pro něj zájem publika, které se do tohoto typu umění  masově zamilovalo před devíti lety po představení Wear It Like a Crown od severského souboru Cirkus Cirkör. Do toho představení, které Jiřímu Turkovi původně nikterak neučarovalo.

V budoucnu bych pak chtěl znovu prožít radost z povedené sázky na nejistotu. „Je snadné přivézt hvězdy, ale nejlepší je někoho objevit. Tak to bych ještě chtěl zažít. Přeju si taky, aby Letná žila co nejdéle a aby z ní můj nástupce udělal akci, na kterou budu dál rád chodit.“

Spustit audio

Související