O půvabu zázraků

27. září 2016

Věříte na zázraky? Já určitě ano. Ale než se člověk dobere odpovědi, měl by začít jinou otázkou. Co pod slovem „zázrak“ vlastně rozumíme? Když se řekne „zázrak“, co si představíme? A kdyby se zázraky děly každý den, byly by to pořád ještě zázraky?

Albert Einstein kdysi prohlásil, že život se dá žít jenom dvojím způsobem. První je těžký, a podle něj zázraky neexistují. Druhý je taky těžký, a podle něj je všechno zázrak. Dodávám k Albertu Einsteinovi otázku, jestli není možné obojí naráz. Žít tak, že nic není a současně všechno je zázrak. Možná by to ale byla kontradikce v podstatě. A možná i způsob života dvojnásob těžký.

Sledoval jsem před časem na internetu rozhovor, ve kterém Bono, slavný zpěvák skupiny U2, odpovídal jakémusi novináři v kravatě (!), v co vlastně věří. Popisoval, jak se doma na gauči se ženou a s dětmi modlí, jak hledá hledá Boží vůli, jak zajde občas do plného a jindy do prázdného kostela, a takové podobné věci. Když se stočily otázky na věroučné záležitosti typu božské podstaty Krista nebo jeho zmrtvýchvstání, Bono se smíchem kategoricky povídá: Hele, já se zázraky nemám problém. Mám je pořád kolem sebe. Sám jsem jedním z nich.

Připomnělo mi to obrázek, který jsem viděl taky na internetu, a který mě zaujal proto, že vypadal jako dávná PF-ka, co jsem ji posílal kamarádům a známým na prahu roku 1988. Vyfotil jsem tehdy při koupání chodidla naší právě narozené dcery, a vypadalo to hodně legračně a filosoficky a poeticky. Na obrázku z internetu je ale ještě věta, kterou má novorozeně na chodidle napsanou: Pokud nevěříš v zázraky, možná jsi jen zapomněl, že jsi jedním z nich.

Může to být úhel pohledu, jak říká Albert Einstein. Když nevěříme v zázraky, tak je kolem sebe ani nevidíme. A když v zázraky začneme věřit, najednou je jich všude plno. Kdosi slavný dokonce řekl: Nečekej na zázrak – radši se jedním staň.

Je tady ale ještě jedna maličkost. Zázrak je pro mnoho lidí cosi naprosto výjimečného. Něco, co se nikdy neděje, a přece se to stane. Když se třeba brambory samy upečou, nebo když se zeměkoule začne točit na druhou stranu. Kdyby se ale brambory sbíraly z pole pečené a zeměkoule se začala točit opačně, po čase si na to zvykneme, odložíme papiňáky, předěláme mapy a kompasy - a jsme tam, kde předtím.

Vyplývá z toho otázka: kdyby se děl nějaký zázrak pořád, každý den, jako když slunce ráno vychází a večer zapadá, bude to pro nás pořád ještě zázrak? Odpověď je tatáž jako na počátku. Pro někoho ano, pro někoho ne. Neboli, jak to řekl Albert Einstein: Život se dá žít jenom dvojím způsobem. První je těžký, a podle něj zázraky neexistují. Druhý je taky těžký, a podle něj je všechno zázrak.

Takže si vyberte. Já už jsem si vybral.

autor: Daniel Raus
Spustit audio