O babce věštkyni a Začarované město. Dvě expresionistické povídky spisovatele Lva Blatného

6. duben 2024

Stejně jako jeho přítel Jiří Wolker trpěl Lev Blatný tuberkulózou, které podlehl ve svých 36 letech. Básník, prozaik, dramaturg, divadelní kritik a také otec básníka Ivana Blatného svůj nedlouhý život naplnil bohatou prací. Dvě povídky, které uvádíme k jeho letošnímu 130. výročí narození, poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

O babce věštkyni, její slávě a záhubě
Účinkuje: František Derfler
Připravil: Marek Horoščák
Režie: Eva Řehořová
Natočeno: 2003
 
Začarované město
Účinkuje: Jiří Ornest
Připravil: Jiří Vondráček
Zvukový mistr: Milan Křivohlavý
Režie: Ivan Chrz
Natočeno: 2004

Ještě před svou spisovatelskou dráhou Lev Blatný vystudoval Právnickou fakultu a jako právník chvíli působil u státních drah v Brně. Začátkem dvacátých let dvacátého století už začíná psát. Hlásí se k expresionismu a společně s Jiřím Wolkerem a dalšími zakládá Literární skupinu. Podílí se na tvorbě jejího manifestu a zároveň se stává i jejím předsedou. V rámci Literární skupiny byl také jedním z redaktorů časopisu Host.

Vyznamenal se nejen v literatuře, ale obecně rozvíjel kulturní činnost města. V brněnském Národním divadle například působil jako dramaturg nebo lektor činohry. Ve své literární tvorbě se nejvíce proslavil soubory povídek.

O babce věštkyni  

Dřevěná chaloupka šilhající do dálky k severu, kde žijí obyčejní lidé. Stará babka, hádavá a hašteřivá, která zde žije spolu se svou dcerou. A jedna věštba o velkém pánovi, jenž babce štěstí přinese, ale ostatním už jen neštěstí. Právě tahle věštba rozehraje hru s osudy lidí v malé obci.

Lev Blatný ve své tvorbě vycházel z expresionismu, využíval svých zážitků z první světové války a reagoval na problémy doby poválečné. I v této povídce se tyto motivy objevují a rozvíjejí příběh o svárlivosti, pověrách a rozkladu lidství.

Začarované město

V této povídce Lev Blatný nepopisuje žádná kouzla, jak by snad mohl svádět k domněnkám její název. Naopak, autor má na mysli lidskou závist, která celé město obléhá. Je namířena vůči mladé a krásné slečně Bertě, která se s ní ale nakonec vypořádá po svém.

Spustit audio

Související