Nože ve slepicích

4. duben 2002

Ve dnech 5. a 6. dubna proběhnou v Divadle Na zábradlí české premiéry hry Davida Harrowera Nože ve slepicích. Hra byla poprvé uvedena v roce 1995 na prknech edinburghského Traverse Theatre.

Autor ji situoval do neurčité doby na venkov, kde se odehrává drama mezi mladou ženou, jejím mužem a starým mlynářem, ke kterému žena přichází s prosbou, aby jim semlel obilí, ale už se od něj nevrací. Mlynář totiž mění její pohled na svět a začíná klasický manželský trojúhelník. Napětí mezi hrdiny se stupňuje až vyústí ve vraždu, která znamená pro ženu osvobození.

David Harrower se narodil v roce 1966 v Edinburghu a nyní žije a tvoří v Glasgowě. Jako jediný dramatik skotského původu je dvorním autorem Royal Court Theatre v Londýně. Z jeho dalších děl jmenujme dramatické texty Přítomnost (2001), Zabít staré, mučit jejich mladé (1998), libreto k opeře Příběh o kočičím muži (1997), adaptaci sci-fi románu Johna Wyndhama The Chrysalids, rozhlasovou hru 54% Acrylic (1998 BBC Radio 4) a několik adaptací klasických textů. David Harrower patří k současným nejhranějším anglickým dramatikům.

V Divadle Na zábradlí nastudoval Nože ve slepicích v překladu Davida Drozda režisér Jan Antonín Pitínský spolu s herci Petrou Špalkovou a Magdalenou Sidonovou v roli Mladé ženy, Bohumilem Kleplem a Ivanem Řezáčem.

autor: dw
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.