Koledy, přímé přenosy koncertů i pohádka. Prožijte Vánoce s Vltavou

Sníh sice z ulic zase zmizel, vánoční svátky se ale blíží i tak. Na každém náměstí se setkávají lidé, stromky svítí a z pootevřených oken voní františky. Snad z nich budou znít taky útržky vltavského vysílání. Rozhodně bude co poslouchat.

PROGRAM

17. prosince

18. prosince

24. prosince

25. prosince

26. prosince

  • 20:00 / Večerní drama 
    Selma Lagerlöfová: Myš
    Vánoční příběh o síle důvěry a lásky

31. prosince

  • 20:00 / Koncert bez hranic
    Dan Bárta
  • 23:30
    Sedmé nebe s Monikou Načevou

Vánoce zahajujeme už s příchodem Adventu. V neděli 17. prosince zařazujeme Vánoční hru Rudolfa Adlera. Den před Štědrým dnem se pak ve vysílání objeví Kainarův Širín vycházející z orientální legendy o lásce, která může mít mnoho podob. Přímo 24. 12. zve Vltava k poslechu Pohádky z Cuckovýho království Marie Kubátové. Lyrická pohádka pro posluchače nejrůznějšího věku oživuje prvky lnářské a tkalcovské tradice podkrkonošského kraje.

Július Satinský a Milan Lasica

Vánoční svátky pak naplní dvoudílná Pekařova žena Marcela Pagnola s Václavem Vydrou v hlavní roli. V úterní večer ještě navíc uvedeme hru Myš. Poetický příběh ze zapomenutého koutu Švédska o potulném prodavači pastiček se ptá, bude-li nečekaný vánoční host znamenat pro hostitele štěstí po celý další rok. Ten pak otevřeme klasikou z nejklasičtějších – Juliem Caesarem Williama Shakespeara a Aloisem Švehlíkem v titulní roli.

Vánoční tématika se ovšem objeví i v dalších slovesných řadách Vltavy. Souzvuk 25. prosince například v premiéře přinese poezii Vladimíra Holana a Jaroslava Seiferta.

A k voňavé vánoční náladě patří taky porce hudby. Už 17. prosince nabídne Vánoční den Eurorádia čtyři hudební události z různých koutů Evropy. Sváteční odpoledne a podvečer na Štědrý den bude patřit tradičním českým koledám a nebude chybět ani pásmo z proslulé desky Vánoce s Musicou Bohemicou. Večerní program se pak ponese ve znamení Rybovy České mše vánoční. Slavnostní hudbu máme připravenou po celý mezisváteční týden. Do světa radostných nálad i rozjímání vstoupíme v doprovodu Lukáše Hurníka. A oba svátky vánoční budou znít výjimečnými koncerty.

Zpěvák Dan Bárta a Rozhlasový Big Band Gustava Broma ve Studiu 1 (archivní foto)

Silvestrovské vysílání už tradičně naplní speciální edice Sedmých nebí s Janem Burianem, Martou Kloučkovou nebo Milanem Caisem. Podvečer bude patřit Pavlu Klusákovi, který vás provede písněmi trojice Lasica - Satinský – Filip. Protože poslední hodiny roku musejí být pořádná jízda, tak nás do správného varu dostane tvář a hlas Vltavy Dan Bárta. Nevinnosti světa vymění za koncert s ansámblem Robert Balzar Trio a to vše za doprovodu Filharmonie Brno. A konečně půlnoční čas můžete strávit s Monikou Načevou. Na Nový rok pak jako vždy nesmí chybět Koncert Vídeňských filharmoniků.

A speciální vysílání chystají i publicistické pořady. Po oba svátky vánoční si připomeneme třeba Karla Čapka anebo se vydáme po stopách zimních krajin slavných malířů, jako byli Pieter Brueghel starší či Antonín Slavíček.

Tak zapalte františka a zapněte Vltavu!

Klára Fleyberková

Nejnovější články

Stránky