O stáří a smrti napříč generacemi i kontinenty. Tanec Praha představuje Eymen – Úhel pohledu

7. červen 2019

Tradice západní Afriky i střední Evropy skrývají příběhy předávané z generace na generaci. Tyto příběhy zajímaly tanečnici a choreografku Lenku Knihu Bartůňkovou a hudebnici Ridinu Ahmedovou, které ve spolupráci s  Ghana Dance Ensemble vytvořily site-specific performance Eymen – Úhel pohledu. Projekt zaštítil festival Tanec Praha.

Čtěte takéImaginace, Proměny a Reflexe. Začíná Pražské Quadriennale

Co je smrt? Skutečnost? Nebo úhel pohledu? Kolik takových úhlů je? Tolik kolik lidí? Tolik kolik kultur? Ptají se autorky performance Eymen – Úhel pohledu. Tento mezinárodní projekt připravily české organizace ve spolupráci s Institutem afrických studií v Ghaně a jeho Národním tanečním souborem Ghana Dance Ensemble. Odrazovým můstkem byla cesta tanečnice a choreografky Lenky Knihy Bartůňkové a hudebnice Ridiny Ahmedové do hlavního města Ghany Akkry, kde začaly se sběrem audio materiálu pro představení, jehož tématem je stáří a smrt.

Když jsme přemýšlely o tom, jak takové téma uchopit, napadlo nás, že cesta k němu povede přes výpovědi lidí, přes jejich příběhy. Setkávali jsme se s lidmi v Česku i v Ghaně, napříč generacemi i společenskými vrstvami. Tudíž máme výpovědi dětí i seniorů, vysokoškolských profesorů i lidí bez domova. Všech jsme se ptaly na ty stejné otázky – co je pro vás smrt, jak jste se s ní ve vašem životě setkali a zkuste ji jedním slovem vyjádřit.
Ridina Ahmedová

Eymen – Úhel pohledu

Inscenace vychází z reálných svědectví, příběhů lidí žijících na od sebe velmi vzdálených místech světa. Inscenace má tedy i dokumentární charakter. Jak s tímto materiálem pracovaly autorky projektu?

V inscenaci účinkují jedna ghanská tanečnice a jeden ghanský tanečník, Ruhia Sadik a Clifford Selorm Ametefe, máme tam také dva seniory z našich kurzů a jednoho street tanečníka. S nimi jsem také vedla rozhovor o smrti a stáří a sledovala jejich výraz, jejich gesta. To mě inspirovalo pro pohybové vyjádření v rámci performance.
Lenka Kniha Bartůňková

Ridina Ahmedová

Ridina Ahmedová je vokalistka. Eymen – Úhel pohledu bude doprovázet živým zpěvem.

Má hudba je prožitková a vyrůstá z velmi intenzivního pocitu, který z celého projektu mám. Během představení používám pouze hlas a looper, díky němuž hlasy vrstvím a to pak zní jako polyfonie.
Ridina Ahmedová

Spustit audio