Dřevěná trojnožka láká svým vzhledem i netradičním výhledem na Prahu

13. září 2018

První skicu rozhledny Doubravka vytvořil architekt Martin Rajniš v kavárně na ubrousek. Od té doby ale uplynulo několik let, během kterých bylo potřeba přímo v terénu vyzkoušet například statiku nebo vlastnosti zvoleného materiálu a podobu rozhledny následně výsledkům testování přizpůsobit. Povedlo se. Od června si tak lidé mohou na kopci Horka na Černém Mostě užít pohled na tři mohutné nohy z akátového dřeva, které podpírají točité schodiště z modřínového řeziva.

Ihned po výstupu člověk zjistí, že nová dominanta Prahy 14 nabízí jiný, netradiční pohled na město. „Vidíme Žižkovskou věž, Kobylisy, Prosek, Rajskou zahradu, Černý most, Prahu 14 a jejich radnici. Pod námi je Kyjský rybník, na východ vede kolem nás vlak. A také jsme na Čihadlech, což je docela divoký městský park, jsou tady různá zvířátka. V Praze poměrně neobvyklý pohled, tolik zeleně je málokde,“ říká architekt David Kubík, který byl za výstavbu rozhledny Doubravka v Huti architektury Martin Rajniš zodpovědný.  

Sklo, zeleň i netypická řešení. Nové pražské stavby stojí za zvednutí hlavy

DRN, napojení na Schönkirchovský palác

Jsou to stavby, které vznikly v posledních pěti letech a teprve se dostávají do povědomí lidí. Představujeme čtyři nové pražské stavby, jejichž architektonické řešení stojí za pozornost. Průvodce po jednotlivých stavbách nám dělali jejich architekti.

Při sestupu z rozhledny se výhled postupně ztrácí, zatímco její mohutná konstrukce se vynořuje. Lidé si tak mohou prohlédnout všechny tři nohy z akátového dřeva i zevnitř. Všímám si, že jedna z nich je světlejší než ostatní dvě. „Žlutá noha je letošní. Dělala se na jaře, kdy se zároveň loupala kúra. Nezažila ještě zimu, během které dřevo ztmavne. Ostatní dvě nohy z minulého roku.“ Vybrat jednotlivé kulatiny nebylo jednoduché. „Zvlášť u akátu je hodně těžké, když máte vybrat dlouhé kusy, které jsou relativně rovné, bez nějakých kazů. Je to třeba každý desátý.“ Zajímalo mě, jestli má akát i další nevýhody kromě toho, že je křivý. „Těch je bohužel hodně. Stavby neopakujeme, proto je to vždy experiment. Akát je těžko dostupný, je velmi drahý, protože se hodně používá na dětská hřiště. Má na sobě spoustu kúry, se kterou vám ho prodají.“ Akát má ale i své výhody. „Hlavně jeho trvanlivost je dobrá, protože je kyselý, nechutná houbám ani broukům. A vyrovná se dobře s deštěm.“

Doubravka

Architekt David Kubík má také jasno v tom, co se lidem na rozhlednách líbí. „Rozhledna dává jiný úhel pohledu na věci, což lidé milují. Jdou sem, jezdí sem z velké dálky, vylezou nahoru, jsou spokojení a zase pokračují. Často tady potkávám výletníky.“

Provozní doba: duben až říjen: otevřeno, listopad až březen: zavřeno
Vstupné: zdarma
Cesta: Zastávka metra Rajská zahrada, poté autobusem číslo 181 do zastávky Vajgarská, následně pěšky. Vlakem do zastávky Praha-Kyje, následně pěšky.
Další informace: Rozhledna má svůj vlastní provozní řád, ve kterém je například uvedeno, kdy je na ni vstup zakázán.

autor: Kristýna Dolejšová
Spustit audio