Roland Posner: O vytváření obrazu sebe sama (4 díly)

8. červen 2017

Esej současného německého sémiotika o sebeprezentaci člověka i počítače. Text, který jeho autor postavil na příkladu života amerického prezidenta Ronalda Reagana, on-line k poslechu do středy 14. června 2017.

Může být někdo víc sám sebou, než kdy byl? A může člověk, který si přeje být někým jiným, kýžených osobnostních rysů nabýt? Jakou roli při tom hraje sebeprezentace? Nad těmito otázkami se zamýšlí německý sémiotik Roland Posner ve své úvaze o sebeprezentaci člověka a počítače. Přitom pohlíží na některé obecně známé psychologické koncepty jako „osobnost“ nebo „image“ prizmatem znakové teorie.

Vše ilustruje na příkladu Ronalda Reagana a jeho cestě od herectví k politice. Během prezidentské kampaně i jako čerstvý prezident USA se Reagan pokoušel veřejnosti dokázat, že není jen hercem, který recituje cizí texty. Veřejné výstupy proto omezoval na několik úvodních slov a následně s lidmi o politických záležitostech přímo hovořil. Aby mohl ukázat, „kým je doopravdy“, musel být pohotový, a tak si osvojil řadu vtipů, které mohl užít v jakékoliv situaci, a navíc měl po ruce zásobu příběhů z vlastního života, které dával k lepšímu. Dojem publika určoval do budoucna, na kterých stránkách svého chování bude Reagan dále pracovat. Ten se v nové roli díky neutuchajícímu utváření obrazu sebe sama tak dlouho procvičoval, až v ní zůstal.

Účinkuje: Michal Przebinda

Překlad: Lukáš Motyčka
Připravila: Veronika Opletalová
Režie: Tomáš Soldán

Natočeno v olomouckém studiu Českého rozhlasu.

 

 

Spustit audio