Noční život je pro město hodnota. Kluby by měly vznikat v brownfieldech, říká noční starosta Prahy

4. březen 2019

Praha má nově funkci nočního starosty. Zatím se o něm psalo jako o někom, kdo má v centru Prahy ohlídat noční klid. Jan Štern chce ale noční život podpořit.

Jan Štern se pro pozici nočního starosty kvalifikoval mimo jiné tím, že spoluzakládal improvizovaná kulturní centra Containall. Předsedat bude komisi, ve které bude kromě něj i pražský správce náplavek, šéf městských strážníků, radní Prahy 1 nebo zástupci klubů Roxy a Meetfactory. Noční starosta má podle něj fungovat jako mediátor mezi aktéry nočního života.

Jan Štern – noční starosta Prahy

„Noční starosta musí být schopný analyzovat noční život, definovat problémy a přicházet s opatřeními, jak je řešit.“ V Praze je proto jeho agenda automaticky spojená s turismem. „Jsme 7. nejnavštěvovanější město v Evropě. Za rok sem přijede podobný počet návštěvníků jako do Barcelony, ve které žije přes milion a půl obyvatel. A i tam město muselo řešit naštvané nálady proti turistům,“ říká Štern, který chce něčemu podobnému předcházet.

Moct se vyspat v centru Prahy

Ačkoliv se chce městu a nočnímu životu věnovat komplexně, jeho první úkol je dost konkrétní: zlepšit život lidem, kteří žijí v Dlouhé – v pražské party ulici. „Lidi si často myslí, že tu žije posledních pár mohykánů, ale sám jsem byl překvapený, že tu jsou doma desítky rodin. To je samozřejmě dobře, je v zájmu Prahy, aby tam šlo stále bydlet.“

Problémy, které vznikají s dopravou kvůli party limuzínám a taxíkům, jsou obrovské.

Podobně jak se s problémem vypořádali např. ve Skandinávii, ale třeba i v Paříži, Madridu nebo Londýně, chce i Jan Štern odlehčit místním tím, že tu v noci zavede pěší zónu. „Ulice je úzká, jsou tam vysoké domy, všude jsou kočičí hlavy, takže se tam odráží hluk, lidi tu slyší neustálé bombardování.“

Jak noční život souvisí s městskou bytovou politikou?

Cílem regulací nicméně není podle nočního starosty noční život potírat, ale právě naopak. „Noční život je hodnota, ale způsobuje problémy.

Libertae a Oveland Inn na Startér Showcase na pražské náplavce

A když se problémy neřeší, tak narůstá frustrace lidí a sílí volání po restriktivních opatřeních. Noční život se pak z města bude vytrácet. Chci tomu předcházet a docílit toho, aby noční provoz mohl koexistovat se všemi těmi, kdo musí spát, protože jdou druhý den do práce.“ Na otázku zda je jeho práce v souladu s městskou bytovou politikou odpovídá, že se město musí soustředit na to, aby se dalo v centru zase dlouhodobě bydlet. „Spousta lidí, kteří tam vlastní byty, má pocit, že jsou přinuceni ke krátkodobému pronajímání jako je Airbnb, protože je centrum neobyvatelné.“

Kluby v pražských brownfieldech

„Jedno z témat, které bych rád prosazoval, je prostorový rozvoj klubové scény. Máme tady brownfieldy a já bych byl rád, aby tu mohly vzniknout zóny s kluby,“ odpovídá Štern na otázku, zda Praha bude podporovat rozvoj svojí klubové scény, když většina městských čtyřicátníků s láskou vzpomíná na divoké devadesátky a kluby jsou něco, za čím se lidé do měst stěhují. „Středu města, který je dost přetížený, by to ulehčilo,“ uzavírá nový noční starosta Jan Štern.

Poslechněte si celé ArtCafé, kde k rozhovoru o nočním životě v Praze hrála záplava dojemného keltského folku podle výběru Jonáše Kucharského.

autor: Táňa Zabloudilová
Spustit audio

Související