Nobuyoshi Araki: Deníky

13. prosinec 2006

Japonský fotograf Nobuyoshi Araki byl v minulosti popsán jako enfant terrible, pornograf, fotomaniak, génius a inovátor. Je to bezpochyby jeden z nejradikálnějších a nejvlivnějších fotografů naší doby. Araki je ve své práci mimořádně produktivní a inovativní a patří mezi nejdůležitější současné umělce, a to nejen proto, že ve své fotografii mnohokrát překročil hranice společenských tabu, jakými jsou sexualita a smrt. Po letech na umělecké scéně se mu proto stále ještě daří vyvolat kontroverzní diskuse.

Vídeňská galerie Westlicht se nyní v rámci mezinárodního měsíce fotografie věnuje Arakimu ve výstavě Diaries - deníky. Srdcem výstavy je přehlídka fotografií nazvaná Love by Leica, atmosferická sbírka ženských portrétů a aktů. Araki pro výstavu sám vybral hlavně nové fotografie a videa (takzvané Arakinema).

Mezinárodní ohlas sklidil Araki poprvé svými fotografiemi spoutaných žen. "Rád ovíjím těla žen, protože vím, že nebudu nikdy moci spoutat jejich duši," říká Araki. "Spoutání ženy je v podstatě stejné jako objetí". Každá fotografie je svým způsobem ménage á trois: je přítomen fotograf, modelka a fotoaparát. "Já jsem fotoaparát," popisuje Araki sám sebe jako dokumentaristu vlastního života, "bez fotografii bych nebyl nic. Fotografie je život".

Nobuyoshi Araki se narodil v roce 1940 v Tokiu, kde vyrostl v chudé čtvrti Minowa, nedaleko čtvrti záletnic. Místo svého dětství později nazval dělohou svého umění. Ve dvanácti letech dostal od otce fotoaparát. Studoval fotografii a film na univerzitě Chiba a do roku 1972 pracoval pro reklamní agenturu, pak se stal volným fotografem. V zemi, kde je zákonem zakázáno zobrazovat genitálie, se stal Araki provokatérem a dostal se do konfliktu s cenzurou a policií. Jeho výstavy byly zakázané, knihy a časopisy musely být zničeny. Zároveň ale Arakiho tento konflikt se zákonem proslavil a udělal z něj ikonu.

NOBUYOSHI ARAKI: DIARIES (LOVE BY LEICA)
7. 11. 2006 - 14. 1. 2007
Galerie WestLicht, Westbahnstraße 40, 1070 Vídeň
Tel: +43-1-5226636, mail: presse@westlicht.com
www.westlicht.com, otevřeno út, st, pá 14 - 19, čt 14 - 21, so - ne 11 - 19

autor: (com)
Spustit audio

Více z pořadu