Není filmová profese, ke které by nepřičichl. Vychází poutavá kniha o životě Jaromíra Kallisty

19. červen 2019

Spolupracoval s Pavlem Juráčkem, Evaldem Schormem, Františkem Vláčilem nebo Věrou Chytilovou. Spolupodílel se na druhém dechu pražské Laterny Magiky. A dodnes je druhou rukou i hlavou Jana Švankmajera. To všechno stihl a stíhá Jaromír Kallista, především producent, ale taky režisér, kameraman či scenárista. Vlastně není filmová profese, ke které by nepřičichl. Poutavě o tom vypráví v knize Filmař Jaromír Kallista, kterou s ním sepsali Petr Bilík a Jan Černík.

Čtěte takéZ trafostanice je kino. Výjimečný projekt zabydlel výjimečný dům

Renomovaný filmový historik Petr Bilík přizval svého studenta Jana Černíka a spolu pak během pěti let vedli s Kallistou rozhovory. Filmař je oba pojal za přátele a otevřel se jim. Vzniklo tak sto padesát hodin nahrávek, z nichž se zrodila upřímná a nenásilně poučná kniha.

V ní Kallista vzpomíná na své dětství, zásadní učitele, své začátky u filmu i na práci se zvučnými spolupracovníky. Mluví o potížích, které měl po sovětské okupaci Československa v roce 1968 a popisuje i zcela změněné filmové prostředí v Československu po roce 1989.

Kniha čtenáři nabídne obrázek o poměrech na poli filmu (a částečně i divadla) u nás v posledních šedesáti letech, o lidech, kteří škodili i pomáhali, a to skrze konkrétní filmy, projekty a příběhy.

Kniha Filmař Jaromír Kallista

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.