Nemám ráda opulentnost. Čím víc ohňostrojů, tím méně emocí, říká šperkařka Janja Prokič

1. říjen 2021

Příroda, rituály a mytologie starodávných kultur a národů – právě z nich designérka narozená v srbském Bělehradě nejčastěji čerpá inspiraci. V kolekci HOMA z roku 2018 těžila z bohaté mytologie a unikátního přírodního dědictví ostrova Papua Nová Guinea, v kolekci INUO z roku 2020 ji zase inspiroval drsný život Eskymáků.

V té aktuální, nazvané MITMEM, se vydala jiným směrem. Prožitek pandemie ji přivedl k větší jemnosti a zájmu o detail. I o tom mluvila s Markétou Kaňkovou ve vltavské Vizitce.

Karásek Čejková Photographer pro Janju Prokič, modelka Terezie Kovalová

V kolekci, kterou mezi 6. a 10. říjnem představí na letošním Designbloku, čerpala z motivů lučních květů a kytic. Prsteny, náhrdelníky i náušnice charakterizuje jemnost, subtilnost a neuvěřitelně propracované detaily. Proč se od typických masivních šperků posunula k této poloze, vysvětlila hned v úvodu pořadu: „Kolekce začala vznikat s vypuknutím koronavirové pandemie. V lockdownech, uvězněná doma, jsem si uvědomila, jak málo si vážíme věcí, které máme. Měla jsem pocit, že máme hledat krásu ve skromnosti a málu. Krása nemusí být vždy opulentní, může se naopak skrývat v křehkosti a jemnosti. Je strašně silné být křehký, být jednoduchý“.

Janja Prokič - Le Grand Jeu

Kolekci kromě stříbra a zlata dominuje opál, se kterým Prokič toužila pracovat už dlouho. Až v době pandemie ale přišel správný čas: „O práci s opálem jsem přemýšlela asi tři roky, ale měla k němu rozporuplný vztah. Přijde mi divný a zároveň disco, což se mi líbí. Fascinovala mě jeho křehkost a taky způsob, jakým vzniká – pod obrovským tlakem hor a kamenů.“ Sama ale kolekci tvořila v rozpoložení, ve kterém poprvé v životě sama po sobě nic nechtěla: „Byla to pro mě novinka, normálně na sebe totiž vyvíjím velký tlak. Tady jsem se ale neuvěřitelně uvolnila.“

Ezo šperky Janji Prokić

Nejen o tom, jak vznikaly její nejnovější šperky, ale třeba i o tom, jak zapouštěla kořeny v České republice, kam s rodinou uprchla před válkou v rodné Jugoslávii, si můžete poslechnout víc v záznamu pořadu. Dozvíte se mimo jiné i to, proč je dobré chodit na terapii a zůstat srdcem i myslí otevřený.

Janja Prokić: Kolekce Mitmem
Spustit audio