Nejen samba a karneval. Brazilská kultura je až příliš bohatá

5. září 2022

7. září roku 1822 vyhlásil budoucí císař Pedro I. samostatné Brazilské císařství. U příležitosti tohoto dvousetletého výročí přinášíme seriál o brazilské kultuře. Zaměřujeme se na vybrané problémy z moderní brazilské literatury, hudby a výtvarného umění.  

Především z jazykových důvodů stála brazilská literatura stranou onoho „boomu“ latinskoamerické (ve skutečnosti spíš hispanoamerické) literatury. Přesto je tamní literatura nezvykle pestrá, bohatá a moderní. Zmiňme, že měla i své velikány a velikánky. V posledních dekádách se těší nové vlně zájmu především dílo Clarice Lispectorové. Domácí posluchače by mohla zajímat i skvělá překladová edice Lusobrazilská knihovna, kterou v současnosti vydává nakladatelství Triáda a která přináší zásadní díla (nejen) brazilské literatury. Edici vede Šárka Grauová, která nás v tomto seriálu provedla po zákoutích brazilského písemnictví.

Čtěte také

Světového věhlasu pak dosáhla tamní hudba (především bossa nova). Popularitu jí jistě přinesla spolupráce brazilských hudebníků s Frankem Sinatrou a Stanem Getzem. Música popular brasileira může ovšem nabídnout mnohem víc, jak se dozvíte od hudebníka a portugalisty Milana Tichého.

Světem moderního výtvarného umění, které v Brazílii v duchu movimento antropofágico vstřebávalo vlivy doslova lidožroutsky, nás provede profesor Pavel Štěpánek, náš přední odborník na dějiny výtvarného umění lusofonního i hispánského světa. 

autor: Petr Šmíd
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.