Nečtěto to! Už od antiky má filozofie ráda takové výroky, protože nás vedou přímo k filozofickým otázkám

Od poloviny 20. století se jim podle J. L. Austina říká performativní. A díky Jacquesi Derridovi se staly symbolem obratu humanitních vět performanci. Přečetli jste to? Ještě to pokračuje.

Filozofie se jako všechno ve 20. století obrátila aspoň dvakrát naruby. Na začátku 20. století se filozofové obrátili se svými otázkami k jazyku, a proto se tomu říká „jazykový obrat“. Na sklonku 20. století se pro změnu obrátili na to, čemu se říká performance. Slovo „performance“ mezitím v češtině zdomácnělo, z angličtiny si ale s sebou přineslo značnou míru nejednoznačnosti.

Petr Šourek se ve Filozofických reflexích vydává po stopách performativity ve filozofiii společně s Alicí Koubovou z Filozofického ústavu Akademie věd. Alice Koubová se snaží o jemné a vyvážené propojování filozofie a divadla. Po drátě proto Petr Šourek přizval do debaty čtyři divadelníky: tanečnici Sabinu Bočkovou, režiséra Jiřího Adámka, šéfdramaturgyni činohry Národního divadla Martu Ljubkovou a nezávislého divadelního producenta Ewana McLarena.

Nejpozději od Platóna, neúspěšného divadelního autora má filozofie s divadlem komplikovaný vztah – nemohou být spolu ani bez sebe. Jejich blízkost je základem vzájemného odcizení, jejich různost předpokladem vzájemného soužití. Paní Filozofie a pan Divadlo jsou pár, který ale sám nejlíp ví, proč to dál táhnou spolu.

Dočetli jste až sem? Nevadí, stejně když si pořad neposlechnete, nedozvíte se vůbec, o čem to celé je. Takže v pořádku, ale v žádném případě nemačkejte play!

autor: Petr Šourek
Spustit audio