Nebát se a nekrást. TGM o státu a korupci, polámaném kolečku, pokroku, demokratech a dětech

Blíží se výročí vzniku Československé republiky a s ním opět ožívá duch Tomáše Garrigue Masaryka. Do dnešních filozofických Reflexí si Petr Šourek pozval Milana Hanyše z Masarykova ústavu Akademie věd a Mikuláše Mináře z Milionu chvilek pro demokracii, aby si pohovořili o významu drobné práce, nedostatku demokratů a Masarykovi jako symbolu a fikci, která nás sjednocuje.

Nebát se drobně pracovat

U příležitosti výročí vzniku Československé republiky opět "ožívá" duch Tomáše Garrigue Masaryka. A podobně je tomu při každé větší demonstraci, kdy se o slovo hlásí lid anebo někdo jeho jménem.

TGM je symbol a fikce, která nás sjednocuje, příběh, který nás spojuje. TGM je předmět produktivního nepororumění, inspiromat naší demokracie. Kdo by neznal záhadné výroky jako „Nebát se a nekrást“ nebo „Měj úctu duši dítěte“? Odkud pocházejí? Co znamenaly v kontextu Masarykova politického a filozofického myšlení? Autor pořadu Petr Šourek hovoří s filozofem Milanem Hanyšem z Masarykov ústavu Akademie věd, který vysvětluje, jak souvisí Masarykova důvěra v drobnou práci s jeho hlubokou vírou v nesmrtelnost lidské duše a boží prozřetelnost.

Masaryk jako symbol a sjednocující fikce

Ideál drobné práce pro demokracii odkázal Tomáš Garrigue Masaryk i dnešním občanským aktivistům. Petr Šourek mluvil o drobné práci na demokracii a kritickém nedostatku demokratů se studentem filozofie Mikulášem Minářem, lídrem hnutí Milion chvilek pro demokracii.

V pořadu zní Masarykova motivační píseň Ach synku, synku v podání Jarmily Novotné s klavírním doprovodem Jana Masaryka i píseň údajně opravdu nejbližší Masarykovu srdci: Teče voda, teče, v podání Karla Sháněla.

autor: Petr Šourek
Spustit audio