Naslouchání kamenům

2. září 2003

Občas i trochu netradiční výtvarné objekty představuje Národní galerie na zbraslavském zámku milovníkům výtvarného umění. Vystavované poklady orientálního umění mohou být na evropské poměry trochu nevšední. Zhruba před rokem se zde prezentovala rozsáhlá sbírka bonsají, mezi nimiž návštěvníci trochu překvapeně okukovali podivné kameny na leštěných dřevěných deskách. Nyní je zde těmto krásným meditativním kamenům zvaným suiseki věnována samostatná výstava s názvem Naslouchání hlasu kamene.

Umění aranžování a pozorování kamenů má svůj původ v Číně skoro před dvěma tisíci lety. Už v 6. století byly poprvé dovezeny také do Japonska. Suiseki jsou považovány za umělecké předměty a především za objekty meditace a kontemplace. Jejich obliba stoupala v souvislosti s rozvojem zenového buddhismu. Suiseki jsou přírodní neopracované kameny, které vyžadují pravidelnou péči a patřičný způsob uložení. Estetickou hodnotu kamene doplňuje buď vyřezávaná dřevěná podložka, do níž je kámen zasazen, nebo se suiseki umisťuje do velké keramické misky naplněné bílým pískem. U suiseki se hodností velikost, tvar, barva, tvrdost, struktura a především harmonie celku. Zvláště se cení starodávná patina, pro kterou se kameny pravidelně ručně leští a polévají vodou. Jejich velikost se pohybuje od miniaturní (od 2,5 cm) až po velké suiseki (až 90 cm). Horní limit je daný tím, že kámen má jeho majitel bez problémů unést. Větší exempláře jsou už považovány za zahradní kameny. K přesnému popisu je vyvinut celý aparát odborného pojmosloví.

Výstava suiseki

Siuseki znamená "kámen opracovaný vodou" a zrcadlí krásy přírody. V těchto kamenech lze najít vzdálené ostrovy, háje, schoulené postavy a další přírodní scénérie. Některé suiseki také dostávají svá jména, jako Měsíc nad rýžovým polem či Hora porostlá piniemi. Přesto nejde o přírodní realistickou kopii námětu. U tvaru se cení jednoduchost, kámen má pouze poukazovat k námětu a podněcovat fantazii.

Výstava suiseki

V Čechách se toto umění teprve dostává do povědomí, avšak nalézá zde rychle své příznivce. O tom svědčí také tato výstava složená ze suiseki výhradně z českých sbírek. Na zámku Zbraslav se lze zatoulat kamennými krajinami do 14. září.

autor: mat
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.