Narajama – Convergere

28. květen 2014

Minulý týden vyšlo u Indies Scope nové album kyjovské art rockové skupiny Narajama. Jmenuje Convergere a skupina ho uvádí po několikaleté přestávce jako svou čtvrtou řadovou nahrávku.

Na albu jsou vedle původní tvorby i originálně autorsky zpracované moravské lidové písničky, které si na zkouškách jen tak pro rozcvičení přehrávala na cimbálu Bohdanka Menšíková Petrů, melodie však neušly pozornosti ostatním členům kapely a tak se rozhodli pohrát si s nimi. Poslechněte si, jak v jejich pojetí zní moravská lidová Růža su já růža.

Skupina Narajama se začala formovat v roce 1991. Její zvuk i styl se vyvíjel s každým albem. Zpočátku byla ovlivněna hard rockem, postupně se její stylový záběr rozšiřuje o další jazzové, folkové, rockové a alternativní impulsy. Kapela je zajímavá také užíváním nezvyklých nástrojů, z nichž až do dnešních dnů přetrvává cimbál.

Na albu Convergere například Igor Judas hraje na pětistrunnou bezpražcovou basu, pulzující bicí Petra Goldmana jsou posíleny perkusemi Radka Klíče, hostující Jiří Pimek hraje na trumpetu a Zdeněk Vilímek na didjeridoo. Ale, jak říká Petr Goldman, „hlavním přínosem je zpěvák a klávesista Milan ´Lovec´ Bílovský. Bez jeho neotřelých přístupů k hudbě by Narajama nikdy nedostala podobu, jakou v současnosti má“.

Prezentace nového alba skupiny Narajama se uskuteční v pátek 6. června, ve 20 hodin v kyjovském klubu Jančová. Kmotrou CD Convergere bude Iva Bittová, která také spolu s Čikori zahraje. Ke gratulantům se přidá i místní pop jazzová kapela Kloaka 69.

V dnešní Mozaice můžete slyšet například skladby: Růža su já růža, Má milá Mariánko, Světlo, Horela linda, linduška.

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio