Nalezená jednoduchost biedermeieru

3. únor 2007

Řekne-li se biedermeier, vybaví se většině lidí sentimentální období v umění a doba autoritativní habsburské Metternichovy politiky. Na začátky této epochy se zapomíná, a to přesto, že se raný biedermeier vyznačuje naprosto moderním stylem. Právě tyto moderní prvky nyní zdůrazňuje výstava "Biedermeier - nalézání jednoduchosti" ve vídeňské galerii Albertina.

Abstraktní formy, zářivé barvy, absence povrchových dekorací a láska ke kráse přirodních tvarů. To vše charakterizuje pravě ono rané obdoby éry biedermeieru, který jako nový estetický ideál dobyl kolem roku 1800 šlechtické dvory střední a severní Evropy. Vídeňský biedermeier je na výstavě prezentován v kontextu svého období jako evropský fenomén z doby Goetheho Výmaru.

Expozice vznikla jako vědecká kooperace mezi Albertinou, Německým historickým muzeem v Berlíně, pařížským Louvrem a Milwaukee Art Museum. Na základě nových vědeckých výsledků již není biedermeier chápán jako výtvor měsťanského vkusu, ale jako vysoce kultivovaný směr v umění, který se vyvinul pátraním po jednoduchosti a přirozené kráse. Zvláštnosti tohoto stylu spočívají v kombinaci dvou odlišných principů, formální redukce a opulentního zpracování materiálu.

Biedermeier se svou radikální jednoduchostí a naprostou abstrakcí geometrických forem není jen obzvlášt moderním stylem, ale i východiskem pro pozdější modernu. To, co kolem roku 1900 objevili Otto Wagner, Koloman Moser a Josef Hoffmann, je právě onen raný biedermeier, který považovali za nejdůležitější inspiraci. Výstava prezentuje kolem 450 exponátů všech žánrů (obrazy, kresby, nábytek apod.) z obdobi 1810 - 1830. K vidění jsou zápůjčky ze 100 mezinárodních institucí, mezi něž patří i pražské UMPRUM.

Biedermeier - Nalézání jednoduchosti
2. 2. - 13. 5. 2007
Albertina, Albertinaplatz 1, A-1010 Vídeň
Tel: +43 1 534 830, www.albertina.at
otevřeno denně 10 - 18, st 10 - 21

autor: (com)
Spustit audio

Více z pořadu