Nakladatelství Dybbuk představuje životní dílo českého básníka Ladislava Nováka

6. únor 2018

Unikátní ediční počin i Novákovu novátorskou osobnost přiblížil rozhovor s literárním historikem, kritikem a publicistou Michalem Jarešem.

Básník, překladatel a výtvarník Ladislav Novák patřil k výrazným osobnostem své generace. Do české literatury vstoupil na začátku čtyřicátých let, kdy psal verše pod silným vlivem surrealismu i křesťanského univerzalismu. Na konci let padesátých se začal věnovat experimentální poezii, která v Novákově pojetí nabývala konkrétních i fónických podob. V letech šedesátých se pak v poezii i krátkých prózách vracel i k neexperimentálnímu výrazu. V době normalizace jeho psaní ustoupilo intenzivní výtvarné činnosti, kterou se Novák zařadil do kontextu nejen české, ale i světové abstrakce a surrealismu.

Ukázka z knihy Ladislava Nováka Dílo I

Za svého života vydal Ladislav Novák pouze malou část svého rozsáhlého díla. V relativní úplnosti můžeme na jeho literární a částečně i výtvarnou tvorbu pohlédnout až nyní. Ve dvou objemných svazcích, které uspořádal a k vydání připravil editor Petr Kuběnský, představuje Novákovu tvorbu od 40. letech až do jeho smrti v roce 1999.

Ukázka z knihy Ladislava Nováka Dílo I

„Je neuvěřitelné, co jeden člověk dokázal vstřebat a dokázal svojí pílí a genialitou udělat. Z knih, které vycházely v 60. letech, na začátku 70. let a v 90. letech, jsme znali třeba sbírku Pocta Jacksonu Pollockovi, což je takový experiment. Ale najednou tady vidíme, že Novákův experiment není zúžen jen na jednu sbírku, ale že jich je třeba dalších pětadvacet. Ve 40. letech začal psát spirituální lyriku, v 50. letech se nevědělo, co dělal. Vynořil se v půlce 60. let s úplně jinou poetikou. Právě díky těmto dvěma svazkům tedy můžeme sledovat, co se tam stalo, jak se ta poetika mění,“ říká Michal Jareš.

autoři: Markéta Kaňková , Hok
Spustit audio