Nablízko na Kampě

3. prosinec 2003

Divadlo Nablízko založili roku 1998 herci 3. ročníku Katedry alternativního a loutkového divadla pražské DAMU. Pět let soubor působil v malostranském A Studiu Rubín. Na konci loňské sezóny však tuto scénu opustil. Po letní mezihře v divadelním stanu se Nablízko vrací zpět na levý břeh Vltavy, tentokrát do nově zadaptovaného sálu Malého Nosticova divadla.

Podle projektu divadelního architekta Doc. Miroslava Meleny byly upraveny prostory Nosticova divadla nad Čertovkou, které je ve vlastnictví České obce sokolské. Herci divadla Nablízko tak mohou nadále naplňovat svou poetiku kontaktního divadla čili divadla nablízko. Dramaturgie divadla hodlá i v novém působišti navázat na tři dosud prosazované tvůrčí linie: uvádění vlastních autorských textů, dramatizace prozaických i básnických textů a výrazná interpretace klasických dramatických kusů. Od ledna se chystá dramatizace novely V melounovém cukru R.Brautigana v režii umělecké šéfové divadla Apoleny Vynohradnykové. Nablízko uvede též obnovenou premiéru Erbenovy pohádky Živá voda režiséra Jana Jirků, která vznikla ještě na DAMU.

Ostrov Kampa s Čertovkou

Nablízko si s sebou na Kampu přeneslo 8 inscenací. Nejznámější z nich, Tracyho tygr, dostal "mladšího bratříčka". Vedle původní inscenace se uvádí i druhá verze tlumočená do znakového jazyka. Diváci se čas od času mohou setkat s tzv. balkónovým tlumočením, kdy tlumočník i neslyšící sedí na balkóně. Bohužel jsou tak separováni od zbytku publika a hlavně vzdáleni od herecké akce. V Tracyho tygrovi jsou tlumočníci včleněni přímo do inscenace formou tzv. stínového tlumočení. Každý herec má svůj stín-tlumočníka, který se stává neoddělitelnou součástí hry. Nejsou to však pouhé stíny pohybující se spolu s herci. Stávají se rovnocennými partnery, občas až protihráči. Svou osobností přinášejí inscenaci nový rozměr, obohacují ji výraznou mimikou a gestikulací. Nejedná se tudíž o žádný experiment, jež by byl pouhým vstřícným krokem směrem k neslyšícím divákům. Inscenace má osobitou atmosféru, která je atraktivní i pro lidi bez jakéhokoliv handicapu.

V divadelním stanu (letním azylovém působišti Divadla Nablízko) měla v červnu letošního roku premiéru hra Václava Klimenta Klicpery Hadrián z Římsů. Soubor sice na několik týdnů zvolil kočovný způsob života, nerezignoval však na svou snahu o kontakt s publikem. Diváci se o tom mohou přesvědčit i na nové scéně a těšit se ze "švihlé až lehkoatletické veselohry nejen o rytířích, dávném slibu a velké lásce".

Divadlo Nablízko nezapomíná ani na nejmenší diváky. Na repertoáru najdeme kouzelný příběh Jiřího Trnky Zahrada. Tři malí kluci na dobrodružné výpravě do tajemné zahrady potkávají nejen mluvící slony, ale i zlomyslného kocoura, sečtělou velrybu či dobrého trpaslíka. Největší devizou této inscenace je její schopnost bavit bez rozdílu malé i velké. Odvážím se tvrdit, že uměním zaujmout disponují všechny inscenace Divadla Nablízko. Tak tedy, vzhůru na Kampu!

autor: Jana Dlouhá
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.