Múzy rozdávají polibky v galerii European Arts

17. říjen 2017

Múzy – přichází, aniž je hledáme. Léčí naše rány a inspirují nás k tomu nejlepšímu, co v nás je.

„Nahé múzy“ je název výstavy obrazů a soch v Galerii European Arts na Senovážném náměstí v Praze. Je věnovaná múzám a tomu, jak je vidí a chápou vizuální umělci dnes. Na výstavě můžeme vidět múzy jako sexuální symboly, jako nezvladatelné divošky i jako účastnice záhadných mystérií.

Nahé múzy

Antičtí Řekové si múzy představovali jako krásné a laskavé ženy, které milují tanec a zpěv. K lidem byly laskavé a příjemné, zejména k básníkům, hercům, pěvcům a dramatikům, ti všichni patřili k jejich oblíbencům. Múzy jim polibkem na čelo vdechovaly božskou inspiraci a tvůrčí elán. „Ve starověké mytologii existovalo devět múz, ale malíře a sochaře „neopečovávala“ žádná, protože malířství a sochařství bylo považováno za řemeslo,“ říká kurátorka výstavy Rea Michalová a s úsměvem dodává: „Co naplat, dnešní múzy už stejně nejsou nadzemská stvoření sídlící na Olympu.“

Nahé múzy

Kurátorka Rea Michalová do svého výstavního projektu přizvala malíře Aleše Brázdila, Jana Gemrota, Karla Jerie, Lukáše Mifka, Davida Saudka a Jaroslava Valečku a sochaře Petra Holuba. A protože všichni vystavující jsou muži, můžeme jejich výpověď také chápat jako genderovou poctu inspiraci.

Výstavu obrazů a soch nazvanou „Nahé múzy“, si můžete v Galerii European Arts na Senovážném náměstí v Praze prohlédnout do 27. října.

autoři: Karel Oujezdský , Hok
Spustit audio