Můžeme se vymanit ze své sociální a biologické determinace? Dox vystavuje Daniela Peštu

29. leden 2018

Centrum současného umění Dox představuje dosud největší domácí prezentaci tvorby multimediálního umělce Daniela Pešty.

Sedmapadesátiletý multimediální umělec Daniel Pešta vystavoval od roku 2013 už třikrát své práce na Bienále současného umění v Benátkách. Naposledy v minulém roce v rámci prestižní doprovodné výstavy „Personal structures" své projekty „Zvěstování" a „Záznamy noční hlavy". Oba soubory můžeme vidět i na právě otevřené Peštově výstavě nazvané „DeTermination / Determinace", která představuje průřez umělcovým dílem za posledních deset let.

Výkřik I., Daniel Pešta

Tématem výstavy, jejíž architektonická podoba je dílem architektky Ivany Brádkové, je biologická a sociální determinace člověka a hledání možností, jak se z ní vymanit, a autor se prostřednictvím svých prací dotýká i aktuálních a společenských problémů současné společnosti.

Čtěte takéTomáš Císařovský: Malířství je samo o sobě trochu poustevnictví

„Daniel Pešta je opravdu v pravém slova smyslu multimediální umělec. Škála výrazových prostředků, které používá, je široká. Vychází z malby, která je mu nejvlastnější, ale pracuje i s trojrozměrnými objekty, vytváří plastiky z vosku, asambláže, videoarty,“ charakterizuje Peštovu tvorbu kurátorka výstavy a historička umění Terezie Zemánková.

Volby, Daniel Pešta

Pojem determinace sám umělec vysvětluje následovně: „Celé to vnímám ve dvou rovinách – osobní a společenské. Osobní se odvíjí od té společenské, ale můžeme je od sebe i oddělit. Každá společenská determinace má do sebe zakomponovaný i individuální pohled, a tak jsme se pokusili obě tyto polohy na tomto projektu představit.“

Genetické kódy - Carmens, Daniel Pešta

Výstava potrvá v Centru současného umění Dox v Poupětově ulici v Praze 7 - Holešovicích až do 7. května. K výstavě připravilo Centrum Dox bohatý doprovodný program v podobě komentovaných prohlídek a setkání se zajímavými osobnostmi.

autoři: Hok , Karel Oujezdský
Spustit audio