Mozart. Od zázračného dítěte po vídeňského klasika

3. prosinec 2021

V neděli 5. prosince uplyne 230 let od úmrtí Wolfganga Amadea Mozarta. V Mozaice si proto v týdnu od 29. listopadu v pětidílném seriálu připomínáme jeho život a tvorbu.

Mozart vyrůstal v Salcburku a stejně jako otec Leopold se dostal do služeb tamního knížete-arcibiskupa. Coby zázračné dítě a později i jako hudebně mimořádně schopný mladík cestoval současně po Evropě, koncertoval a prokazoval interpretačními výkony, a pak i mnohými díly, nadprůměrné hudební nadání. Teprve posledních deset let nedlouhého života byl svobodným umělcem, usilujícím o publikum, společenské uznání i obživu ve Vídni.

Bohatost melodické invence, zpěvnost, čistota harmonií, zvuková barevnost, dokonalost výstavby s uplatněním nových progresivních prvků – to vše se stalo znaky vrcholného mozartovského slohu, který je při zpětném pohledu krystalickou podobou vídeňského klasicismu.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.