"Moskevské noci" - noční život moskevské zlaté mládeže na fotografiích Antonína Kratochvila

2. červen 2010

V horním sále pražského Mánesa byla včera večer zahájena výstava fotografií v New Yorku žijícího třiašedesátiletého českého dokumentárního a portrétního fotografa Antonína Kratochvila, kterého v roce 1998 časopis American Photo zařadil mezi sto nejvýznamnějších fotografů světa.

Expozice, nesoucí název "Moskevské noci", představuje Kratochvilovy barevné a černobílé fotografie nasnímané před čtyřmi lety během dvou týdnů v exkluzívní společnosti mladých ruských boháčů v nejznámějších nočních klubech v centru Moskvy a také na Stalinově jachtě Maxim Gorkij. Výstavu připravila pražská Galerie Pecka. Fotografa Antonína Kratochvila si v Mánesu pozval k mikrofonu Karel Oujezdský. Zajímalo ho, jak a pro koho fotografie ze souboru "Moskevské noci" vznikaly.

02069188.jpeg

K výstavě vydává Galerie Pecka knihu fotografií Moscow nights s brilantní úvodní esejí mladého anglického novináře Michaela Perssona nazvanou Vláda partaje, ve které k tématu strhujících Kratochvílových fotografií podotýká: „Chladnokrevná touha vystihuje Matičku Rus v její nekrutější podobě. Emoce bývá někdy krutá, jindy hravá. To, co je dnes tak zřetelně patrné ve zbohatlických kruzích její „Zlaté mládeže“, je chladná netečnost. Potomkům nových ruských carů je vlastní dokonalá lhostejnost, která je skutečnou povahou Matičky Rusi a jejích elit....“

Souběžně s výstavou Moscow nights je ve spodním sále Mánesa představena osobnost Antonína Kratochvíla jako pedagoga. Návštěvníci si budou moci prohlédnout expozici skupiny 28 - volného sdružení fotografů z celé Evropy, absolventů Kratochvílova workshopu v moravské Lednici.

Výstava bude k vidění ve výstavní síni Mánes do 30. června, denně mimo pondělí od 10 do 18 hodin.

02069195.jpeg
Spustit audio