Mons, Evropské hlavní město kultury 2015

27. leden 2015

Belgie má letos také své Evropské hlavní město kultury. Je jím historické město Mons. To se o víkendu rozzářilo zhruba 30 různými světelnými a digitálními instalacemi.

Grand Place, největší náměstí belgického města Mons v sobotu 24. ledna ožilo díky půlhodinovému hudebně-vizuálnímu představení Envolée Chromatique. Obří objekty, ve tvaru vzducholodě, balónů a ptáků, se vznášely nad hlavami diváků. Na jednom z nich byla dokonce na dvou šálách zavěšená artistka, která prováděla akrobatickou sestavu. Tu doprovázel akordeonista také zavěšený na jednom z balónů.

Světlo a hudba na každém krokuSvětelné instalace se v Mons potkávaly také s hudbou. Vizuálním a hudebním zážitkem byly tváře zpěváků promítané na bílé prádlo zavěšené na šňůře mezi domy. Amatérští zpěváci v různých světových jazycích zpívali píseň Tombe la neige hudebníka belgicko-italského původu Salvatora Adama. Francouzská kapela Lo´Jo hrála pro změnu ve světlech ohnivých skulptur vytvořených sdružením Scarabose.

03301659.jpeg

Díky moderním technologiím roboti tančíVelkou část zahajovacího večera ale naplnily digitální a jiné moderní technologie. Na náměstí Marché aux Herbes například sdružení Groupe Laps instalovalo na stromy, domy i sloupy sto blikajících robotů a pomocí světelných efektů je rozpohybovalo. Skupina Laps s tímto digitálním projektem cestuje po celé Evropě a pro každé místo vymýšlí program šitý na míru, což potvrzuje Laurent Helmlinger: „V naší instalaci propojujeme hudbu s přesně naprogramovaným světelným představením. Musí to vypadat, jako by roboti na tuto hudbu rytmicky reagovali. Pokaždé se rozsvítí jiná postavička nainstalovaná v jiné pozici. Pak máte pocit, že roboti tančí.“

03301658.jpeg

Digitální technologie budou tvořit podstatnou součást letošního kulturního programu v Mons, městě které za posledních deset let vybudovalo novou kulturní infrastrukturu, ale také takzvané Technocité - technické zázemí pro multimediální projekty a vzdělávání v oboru moderních technologií. Jeho ředitelem je Pascal Kaiser, jenž vysvětluje: „Hlavní téma naší kandidatury znělo: Když se technologie setká s kulturou.

Monská kavárna Cafée EuropeTo znamená, že proměna města má být nejen ve smyslu kulturním, ale také ekonomickém. Jeden z hlavních projektů, který tuto naši ideu reprezentuje je Cafée Europe. Kavárna je pro nás symbolem setkávání a utváření nových společenských i profesionálních vazeb. Cafée Europe bude reálnou, ale zároveň i virtuální kavárnou, ve které se prostřednictvím internetu budou setkávat lidé z celého světa. Budou tak moci i na dálku rozvíjet mezinárodní projekty, uskutečňovat workshopy a residence. Za evropská hlavní města kultury se připojí i Plzeň.

A „přišel“ také Vincent Van GoghV roce 2015 čeká Mons 300 významných projektů ve čtyřech sezonách. Ty se budou podle umělecké ředitelky Mons 2015 Marie Nobel řídit ročními obdobími: „Každá sezóna má svá specifika. Mons 2015 Evropské hlavní město kultury otvíráme v zimě. A abychom tu šedivou a ponurou zimní náladu trochu zazářili, rozhodli jsme se pro program, který obsahuje světelné instalace a design a také videoprojekce. A kromě toho jsme zahájili i výstavu děl Vincenta Van Gogha, která s naším regionem úzce souvisí.“

03301661.jpeg

Galerie Beaux-Arts Mons zpřístupní až do konce května expozici nazvanou Van Gogh au Borinage. Objeví se na ni raná díla Vincenta Van Gogha, ještě z doby, kdy se umění malby a kresby teprve učil. Mezi lety 1879 až 1880 se přestěhoval poblíž Mons, do uhelné oblasti Borinage, ve které žili převážně horníci. Z této doby se dochovaly nejen kresby, ale i jeho dopisy, které psal svému bratrovi Theo van Goghovi, potvrzuje kurátor výstavy Sjraar van Heugten: „Pro Vincenta van Gogha znamenal pobyt v Borinage stovky hodin obkreslování podle předlohy. Tam svůj výtvarný talent teprve rozvíjel. Jeho velkým vzorem byl například Jena-Francois Millet.

03301660.jpeg

Pokoušel se kreslit i podle toho, co v Borinage viděl a zažil. Takže témata se točila hlavně kolem každodenního života horníků. Díky této výstavě budou mít návštěvníci možnost poznat van Gogha jako začínajícího umělce, který na začátku své kariéry nebyl příliš zručným kreslířem ani malířem, ale po roce tvrdé práce jsou u něj patrné změny. Mluvíme tady o letech 1879 a 1880.“

K výstavě děl van Gogha se už připojila i expozice Mons Superstar o slavných osobnostech, které ve městě žili nebo tvořili. V březnu navíc otevřou v Mons další muzea a galerie a do ulic vyjdou umělci s výtvarnými instalacemi a performance.

Spustit audio