Moderní materiály a jejich využití

16. srpen 2013

V pětidílném seriálu Jany Olivové se seznámíte s různými moderními materiály.

A to jak těmi tradičními, kterým ovšem moderní věda dává nové vlastnosti, tak s těmi nejmodernějšími, včetně těch, které vědci teprve vyvíjejí.

Moderní polymerní materiály

První díl patří všudypřítomným plastům. I zdánlivě obyčejné umělé hmoty neboli plasty mohou díky novým technologiím získávat dříve netušené vlastnosti, které dovolují jejich široké využití například v medicíně, ale třeba i při vývoji ohebných obrazovek nebo klávesnic, stínění elektromagnetického ozáření apod.

Nejnovější vývoj v oblasti skla

I zdánlivě běžnému sklu mohou nově vědecké postupy a moderní technologie dodat netušené vlastnosti a umožnit jejich využití i ve zcela nečekaných oblastech.

Pozoruhodné vlastnosti nanomateriálů

Plasty, kompozitní směsi, keramika a další hmoty, jejichž některé složky mají rozměry měřené v nanometrech, získávají díky tomu často zcela jiné fyzikální a chemické vlastnosti, než jaké by byly dosažitelné ve větším měřítku. Speciální struktura nanomateriálům dává pozoruhodné vlastnosti, takže se dají široce využít nejen v průmyslu, ale třeba také v medicíně.

Polymery, nanovlákna a další hmoty takzvaně biokompatibilní

Současná medicína klade velké požadavky na stále lepší implantáty, nosiče léčiv nebo látky potlačující imunitní reakci – a současné materiálové vědy tyto nároky dokážou plnit.

Moderní materiály na míru

Vědci vyvíjejí i materiály, jejichž přesné vlastnosti se budou odvíjet od potřeb každého zákazníka: ať už výrobce nejrůznějších speciálních zařízení, stavbařů, nebo – v medicíně – každého jednotlivého pacienta.

autor: Jana Olivová
Spustit audio