Mladý český design: kritický postoj, invence a potřeba tvůrčí svobody

3. leden 2018

Jsou mladí, talentovaní a oceňovaní. Pětidílný seriál o českých designerech představuje tvůrce, kteří svou aktuální tvorbou vzbudili pozornost, a to nejen u odborné veřejnosti.

Lenka Vacková
Čerstvá absolventka pražské UMPRUM studovala v Ateliéru obuvi a oděvu u Liběny Rochové. Na podzimním Designbloku získala ocenění za svou diplomovou práci, ve které se zabývá recyklací oděvního odpadu. Její dlouhodobý kritický postoj k módnímu průmyslu a snaha o udržitelný a etický pohled na vlastní tvorbu ji hned po škole zavedl do klatovské firmy Klatex, kde zpracovávají textilní odpad. Na Designbloku 2016 na sebe upozornila, když si nechala dočasně krví vytetovat názvy módních značek. Chtěla tím upozornit na honbu za pomíjivými předměty, za které někdo jiný při jejich výrobě platí třeba i vlastní krví.

Lenka Vacková

Tereza Drobná
Vítězka loňského ročníku soutěže Master of Crystal, kterou už deset let vyhlašuje společnost Preciosa ve spolupráci s Muzeem skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Čtyřiadvacetiletá studentka ČVUT vyšla z jednoho ze současných trendů - kombinace materiálů. Na téma Svítidlo jako šperk 21. století pak vytvořila koncept svítidla GEM. Je tvořené skořepinou z neopracovaného betonu s křišťálovými ověsy, inspirovanými přírodními polodrahokamy.
Na výrobu lustru v dílně v Kamenickém Šenově na Českolipsku v Libereckém kraji sama dohlížela. Jezdila tam skoro každý týden a výroba nakonec trvala zhruba tři měsíce. Tereza Drobná studuje průmyslový design v Ateliéru Jana Jaroše na Fakultě architektury pražské ČVUT. Je na magisterském studiu. To bakalářské ukončila výrobou variabilního stolku, určeného k výrobě domácí kosmetiky, který funguje i jako samostatný prvek.

Tereza Drobná

Lubomír Dobrovolný
Je doslova na startu své designérské dráhy, ke které se dostal přes několik jiných oborů. Jako vystudovaný umělecký kovář absolvoval sochařskou tvorbu u akademického sochaře Radima Hankeho ve Zlíně a pak se vydal do Brna studovat architekturu. Tam zjistil, že ho mnohem víc zajímají detaily a přešel na Mendelovu zemědělskou a lesnickou univerzitu, kde studuje design nábytku.
Své úplně první produkty představil na přelomu listopadu a prosince na mezinárodním festivalu designu Czech Design Week v Praze. Jeden z nich, židle Rhino, se dostal do finále národní ceny za studentský design. Spolu s Jakubem Douškem vymysleli pevnou, ale lehkou barovou židli, jejíž tvar je vymodelován kubisticky. Na rozdíl od kubismu, tady forma následuje funkci. Druhým produktem začínajícího designéra je lampička Luxa Light připomínající malou přenosnou televizi, která reaguje na dotyk. Vizuální inspirací jsou pro tohoto designéra filmy Stanleyho Kubricka.

Designová lampička Lubomíra Dobrovolného

Anna Marešová
Jméno této produktové designérky je spojené především s její vlastní značkou Whoop.de.doo, pod kterou vyrábí erotické pomůcky pro ženy. Zhmotnila tak projekt své diplomové práce, za kterou získala řadu ocenění včetně Národní ceny za studentský design v roce 2011. Loni na sebe upoutala pozornost modelem tramvaje pro Pražský dopravní podnik. Zadání bylo jasné – mělo jít o přestavbu legendární tramvaje Tatra T3, na které spolupracoval průmyslový návrhář a grafik František Kardaus. Tu vyrábělo ČKD Praha od začátku 60. let do druhé poloviny 90. let. Práce na tramvaji pro čtyřicet lidí nazvané T3 Coupé s dřevěnou podlahou, sklopnými sedačkami i pultem pro DJ a malým barem, který bude dopravní podnik využívat především ke komerčním účelům, neskončila pro Annu Marešovou a její kolegy odevzdáním návrhu. Podílejí se totiž i na realizaci přímo v hostivařských dílnách dopravního podniku. Do pražských ulic by měla nová tramvaj vyjet letos na podzim.

Anna Marešová

Petr Hák
Interiérový a produktový designér, který na podzimním Designbloku představil spolu s manželkou Markétou Držmíškovou vlastní kolekci svítidel a rozkládacích stolů nazvanou Torque – točivý moment. Získali za ni ocenění Nejlepší prototyp designéra. Ačkoli oba mají své vlastní ateliéry rádi tvoří spolu. V minulosti na sebe upozornili třeba společnou instalací Sequence, za kterou na Designbloku 2015 získali prestižní Cenu šéfredaktorů. Právě Designblok je pro ně každý rok akcí, na které sami sobě dovolí experimentovat a vybočit ze stanovených hranic a mantinelů. Ateliér Petra Háka se věnuje drobné architektuře, interiéru a produktovému designu. Markéty hlavní materiál je porcelán. Společně tak tvoří dvojici, ve které se propojuje Petrovo technické a Markétino výtvarné vidění světa.

Petr Hák
autoři: Alena Rokosová , Hok
Spustit audio