Mizející usedlosti. Má teď desítky let chátrající Cibulka šanci na záchranu?

17. březen 2021

Chátrající památkově chráněná usedlost Cibulka v Praze 5 je jednou z bývalých viničních usedlostí, kterých na území dnešní Prahy bývaly stovky. Zbyly jich ovšem jen desítky. Teď má Cibulka šanci na záchranu. Koncem loňského roku schválili zastupitelé Prahy 5 záměr Cibulku od soukromého majitele za 105 milionů koupit, o samotné kupní smlouvě budou hlasovat v dubnu.

Hlavní vchod do usedlosti Cibulka, Praha 5

O rozmach vinařství V Praze se zasloužil Karel IV., nejvíce vinohradů bychom tu našli za Rudolfa II. Zánik většiny usedlostí, které po nich zbyly, byl postupný a měl řadu příčin. „Naše představa o usedlostech je dnes velmi zkreslená. Nebyla to jen samotná stavba, šlo o velmi vyšlechtěné areály. Asi nejlépe dochovaným dokladem je právě usedlost Cibulka s lesoparkem, ve kterém můžeme obdivovat další romantické stavby,“ říká Ondřej Šefců z pražského pracoviště NPÚ.

Cesta k zadnímu vchodu usedlosti Cibulka, Praha 5

Památková hodnota areálu Cibulky spočívá právě v tom, že jde o jeden z mála stavebně krajinných celků dochovaných v úpravě z počátku 19. století. Většina usedlostí v Praze postupně zanikla a u těch, které se dochovaly, často nastal problém – najít nový způsob jejich využití. A právě o to se chce u Cibulky pokusit Praha 5 ve spolupráci se spolkem Prázdné domy. „Bude to dost těžké, protože nemovitost není na žádném centrálním místě. Ideální by byl mix komunitních záležitostí a nějaké veřejné funkce,“ říká spoluzakladatel spolku a pražský zastupitel Petr Zeman (za Praha sobě).

Sídlo biskupa i slévárenská dílna

Původně hospodářský dvůr uprostřed vinic, jehož historie sahá až do 14. století, byl v historii hned několikrát zničen a zase obnoven. Podobu empírového zámečku dal Cibulce biskup Leopold Leonard Thun, který objekt koupil v roce 1815 a následujících devět let zasvětil budování romantického parku. Když v roce 1826 zemřel, Cibulka vyhořela a začala chátrat. Ve 20. století v ní byla slévárenská dílna, autodílna i sklady. Od revoluce nepřístupný objekt v roce 2015 dokonce obsadili squatteři. Koncem loňského roku schválili zastupitelé Prahy 5 záměr Cibulku od soukromého majitele za 105 milionů koupit, o samotné kupní smlouvě však budou hlasovat v dubnu. Opozice plán kritizuje s tím, že cena je přemrštěná a schází záměr využití objektu. K budoucím plánům se teď Praha 5 nechce vyjadřovat.

Usedlost Cibulka, pohled od hlavního vchodu

Pokud ovšem chátrající památku koupí, půjde podle Petra Zemana o odvážné a v metropoli spíše výjimečné rozhodnutí. „Není to obvyklé. Prostředky na nákup takové památky jsou obrovské a najít její novou náplň je problematické. Ze všeho totiž nemohou být muzea a výstavní prostory, protože to vyžaduje další prostředky na provoz. U Cibulky budeme hledat mix funkcí, aby městská část nemusela do provozu sypat další a další peníze. Než se památka opraví, bude to trvat spíše roky než měsíce, a tak bude důležité, aby objekt žil i v této přechodné fázi. Aby byl aspoň zvenku přístupný a lidé se do něj naučili chodit,“ dodává Petr Zeman.

Spustit audio

Související