Miroslav Michálek, spisovatel, básník a ředitel občanského sdružení Okamžik

19. srpen 2015

„Mám štěstí, že mám práci a že mám práci, kterou jsem z velké části sám vymyslel, a že mám práci, která pomáhá stovkám lidí“, bilancoval Miroslav Michálek vloni při příležitosti svých šedesátin.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Jeho práce či zaměstnání se jmenuje Okamžik a je to jeden z nejdelších Okamžiků na světě, protože letos trvá už patnáctý rok.Za tu dobu zapojilo sdružení Okamžik více než pět set dobrovolníků do pomoci nevidomým lidem. A nevidomé usadilo do života pomáhajících dobrovolníků, protože často vzniká partnerství obohacující obě zúčastněné strany. Rozdíl mezi oběma skupinami vnímá Miroslav Michálek v dostupných možnostech, handicap omezuje jejich škálu. To nejdůležitější však může každý z nás, totiž zkusit naplnit svůj život a ukotvit jej v hodnotných vztazích k druhým lidem.

Sám zkusil cesty neprošlapané, pomáhá dobrovolníkům naučit se pomáhat a nasměroval iniciativu také k podpoře nevidomých literátů. Jejich knih vyšlo pod značkou Okamžiku několik desítek.

Posláním občanského sdružení Okamžik je totiž podpora plnohodnotného a samostatného života lidí se zrakovým postižením, což činí i prostřednictvím kulturních a osvětových aktivit.

Ve svých vlastních povídkách píše Miroslav Michálek o životě se slábnoucím a posléze chybějícím zrakem s humorem a nadhledem, ale také s nekompromisní přesností a bez obalu pojmenovává problémy, které ve vztahu handicapovaných lidí a většinové společnosti vznikají. Obojí je obsaženo v názvu jeho poslední knihy, která se jmenuje Tady stojíte dost blbě. Po jejím přečtení se vám kategorie správně a blbě stojících začnou jevit značně relativními.

Rozhovor o těch, kteří mnohdy nevidomýma očima vidí víc než lidé vidící, jsme vedli s Miroslavem Michálkem v Telefonotéce 19. srpna od 10 hodin.

Archiv odvysílaných pořadů.

autor: Renata Klusáková
Spustit audio