Miloš Janoušek: Božský jazz

Zvláštní setkání starého swingového borce Josefa Zuláka se záhadným, mlčenlivým Gabrielem s černým kufříkem v ruce. Povídka slovenského autora on-line do 6. května 2018.

Miloš Janoušek (1952) je spisovatel, dramatik, publicista, hudebník a folkový písničkář, původním povoláním lékař. Věnuje se tvorbě divadelních, televizních a rozhlasových scénářů, pro divadlo i film píše také hudbu. Patřil k zakládajícím členům písničkářského sdružené Slnovrat a se svou folkrockovou skupinovou Jednofázové kvasenje vydal pět alb. Jeho nahrávky se objevily na desítce dalších desek. Působí také jako hudební publicista, připravuje hudební pořady pro rozhlas.

Josef Škvorecký: Tenorsaxofon sólo

Josef Škvorecký

Tenorsaxofon sólo je detektivní povídka, kterou Josef Škvorecký napsal na míru svému vyšetřovateli, hrdinovi knížky z roku 1966 Smutek poručíka Borůvky. Tentokrát se Borůvka zabývá vraždou v hotelovém pokoji. Právě tam bylo totiž nalezeno bezduché tělo barové zpěvačky Mici Laurinové. Poslouchejte on-line do 6. května 2018.

V pořadu Stránky na dobrou noc uvádíme Janouškovu povídku Božský jazz z knihy Nevoskové panoptikum, kterou vydal Slovenský spisovatel v roce 1993. „Mluvil bych tu spíš o paradoxech než o výsměchu,“ prohlásil Miloš Janoušek o těchto svých prózách. „Jsou to přesně ty zákonitosti, o kterých se hovoří v Murphyho zákonech. Jsou to přesně ty situace, kdy se člověku svět postupně vymyká z rukou, a věci a jevy začínají žít vlastním nečekaným životem.“ Podobně je tomu i v povídce Božský jazz, v níž se stáváme svědky zvláštního setkání „starého swingového borce“ Josefa Zuláka se záhadným, mlčenlivým Gabrielem s černým kufříkem v ruce.

Účinkuje: Pavel Soukup

Z povídek, oceněných v populární slovenské literární soutěži Poviedka roku, vybrala a přeložila: Dagmar Oravová
Režie: Jaroslav Kodeš

Natočeno v roce 2007.

autoři: Marina Feltlová , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.