Milo Urban: O srdci, které roztálo

7. leden 2019

Povídka slovenského spisovatele, jednoho z výrazných představitelů moderní slovenské literatury. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysíání.

Milo Urban se narodil na začátku 20. století a ačkoli studoval lesnickou školu, brzy se přiklonil spíše k psanému slovu. Pracoval v časopise Slovenský národ v Bratislavě, v časopise Vatra, později v periodiku Slovák. Od roku 1940 byl šéfredaktorem fašistického deníku Gardista. Před koncem 2. světové války emigroval do Rakouska, nakonec byl však eskortován do ČSR, postaven před Národní soud a odsouzen za působení v novinách během války.

Dožil v Bratislavě, kde se věnoval hlavně překladům a své vlastní literární práci – psal realistické novely, romány, vzpomínkové knihy, ale také povídky. A právě do jeho povídkové tvorby tentokrát saháme pro text O srdci, které roztálo ze souboru Výkřiky bez ozvěny. V originále vyšel už ve 20. letech.

Účinkuje: Miroslav Středa

Překlad: Emil Charous
Režie: Vlado Rusko
Natočeno v roce 2002.

autoři: Dagmar Jaklová-Oravová , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.